Belföld

Mobilkom – Horvátország érdekes, Szlovénia nem

A Telekom Austria mobil távközlési leányvállalata, a Mobilkom Austria már elvesztette érdeklődését egy szlovén UMTS licenc megvásárlása iránt, ezért szlovén leányvállalata, a Si.Mobil nem vesz részt a hamarosan ismét kiírásra kerülő tenderen. A Mobilkom szóvivője a döntést a túl magasnak ítélt licencdíjjal, valamint az EU piacnyitási követelményeinek ellentmondó szabályozással indokolta.

“A megvalósíthatósági tanulmány alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az UMTS rendszer kiépítése a jelenlegi feltételek mellett nem kifizetődő Szlovéniában” – állapította meg Elisabeth Mattes, a Mobilkom szóvivője. A szlovén mobiltávközlési piac 70 százalékát az állami tulajdonban lévő Mobitel ellenőrzi, és monopolhelyzetét nem tartja kordában hatékony piacfelügyeleti tevékenység.

“Szlovénia még az EU küszöbén sem tanúsít semmi készséget az európai normák bevezetésére” – így a szóvivő. “Ilyen feltételek mellett az UMTS rendszer és más jelentősebb beruházások szóba sem jöhetnek a Mobilkom számára” – hangsúlyozta ki. A Mobilkom lényegesen jobbnak ítéli a horvátországi lehetőségeket. Az ottani leányvállalat, a VIPnet készen áll indulni a koncessziós kiíráson, amire a Mobilkom véleménye szerint legkorábban 2004 első negyedében kerülhet sor.

Szlovénia már két alkalommal is írt ki tendert három UMTS licenc megvásárlására. Az akkor 23,9 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Si.Mobil már az elsőből is az “elképesztően magas” költség miatt maradt távol. Ezidáig egyedül a Mobitel vásárolt magának UMTS licencet mintegy 100 millió euróért. A szolgáltatás megkezdését ma jelentette be a Mobitel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik