Belföld

Az exportcégek túljutottak a mélyponton (bővített)

Túljutottak a magyar feldolgozóipari exportáló vállalkozások a mélyponton a TÁRKI által júliusban végzett felmérést szerint.

Az idén a vállalatok 30 százaléka számít a beruházások növelésére, míg fél évvel korábban a megkérdezett cégek 27 százalékánál nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához képest – mondta Tóth István János, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Kutatóközpontjának munkatársa, a felmérés projektvezetője.

Jelentős ütemben, 38 százalékról 56 százalékra nőtt azon vállalatok aránya, amelyek öt évnél hosszabb időtávra terveznek. Emellett 7-ről 4 százalékra csökkent azoknak a cégeknek a száma, amelyek egyáltalán nem terveznek előre, vagy kevesebb mint egy évet vesznek figyelembe a társaság jövőjének tervezésekor.

A projektvezető elmondta: a pozitív elmozdulásnak ugyanakkor ellentmond, hogy az idén várhatóan több vállalat csökkenti foglalkoztatottainak létszámát, mint amennyi bővítené. A felmérés szerint a cégek 32 százaléka tervezi a létszám csökkentését és 23 százalékuk a bővítést az idei év második felében. A külföldi tulajdonban lévő vállalatok 31 százaléka tervezi a létszám bővítését 2003 második felében.

“Várhatóan csökkenni fog a vállalatok rendelésállományának növekedési üteme is az előző évekhez képest” – hangsúlyozta Tóth István János. Mint mondta, az idén júliusban a rendelésállomány várható változását mutató érték 14,8 százalékra csökkent a félévvel korábbi 20,4 százalékról. A cégek 37 százaléka számít a rendelésállomány növelésére, és 23 százalékuk annak csökkenésére.

Tóth István János elmondta: bár a vállalatok többsége, 59 százaléka a nyugat-európai értékesítési lehetőségek stagnálására számít a következő félévben, mégis kismértékű javulás várható. Az értékesítési lehetőségek várható alakulását mutató indikátor az idén júliusban 16,8 százalékot, míg félévvel ezelőtt 13,7 százalékot tett ki.

“A cégek jelenleg optimistábban ítélik meg várható eredményességüket mint egy évvel ezelőtt” – mondta a projektvezető. Hozzátette: júliusban több cég gondolta, hogy javul jövedelmezősége, mint ahányan romlásra számítottak. Mint mondta, ez radikális változás, ugyanis januárban az arányok pont fordítva voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik