Belföld

Amerika nem nézi jó szemmel az offshore kihelyezést

Bár a New York-i TechXNY kiállítás keretében megrendezett OutsourceWorld kiállítás és konferencia legtöbb előadója igyekezett az offshore forráskihelyezés előnyeiről beszélni, a standok környékén általában a növekvő amerikai ellenszenvről folyt a szó.

„Többen odajöttek a standunkhoz, és igen paprikás hangulatban megvádoltak, hogy elvesszük a munkájukat”, panaszolta Nico van Rooyen, a dél-afrikai B&Ti Solutions üzletfejlesztési igazgatója, akinek a cége pénzintézeteknek és biztosítóknak kínál informatikai megoldásokat.

Georgi Sarkov a bolgár szoftvercégek szövetségének (Basszkom) elnöke arról beszélt, hogy „Nem a mi hibánk, hogy máshova telepítik az amerikai cégek a munkát. Ha nem hozzánk hozzák, elviszik máshová. A cégeknek jó minőségre van szükségük a lehető legköltséghatékonyabb módon, amit szinte csak az Amerikán kívül találnak meg”.

Az amerikaiak többsége elvi alapon ellenzi a protekcionizmust, de kevesen látnak kiutat a külföldi verseny miatt csökkenő munkahelyek miatti válságból. Több elemző úgy látja, hogy Amerika számára kizárólag a folyamatos innováció hozhat megoldást. „Az offshore cégek mindig olcsóbban fognak kínálni bizonyos munkákat, mint Amerikában.

Az amerikai dolgozóknak vagy be kell érniük alacsonyabb bérrel, vagy cégeiknek új technológiákat kell kifejleszteni”, magyarázta a New York-i Közlekedési Vállalat munkatársa, Mallip Venkatesh, aki maga is indiai származású. Más megfigyelők rámutattak, hogy Amerika már korábban sikeresen megbirkózott a külföldi konkurenciával – példaként az autóipart hozták föl, ahol a japán konkurenciát úgy szorították vissza, hogy tanultak tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik