Belföld

Medgyessy a közigazgatás átalakítását sürgeti

A kormány előtt két fontos feladat áll, a reformok végigvitele és a fenntartható fejlődés biztosítása, mindkettő nehéz - jelentette ki Medgyessy Péter a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) balatonszemesi tanácskozásán, pénteken.

“Egy modern európai Magyar Köztársaságot akarunk, ehhez hozzátartoznak a reformok” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a reformok végigvitele fontos, “ha emiatt csökken egy kormány népszerűsége, akkor ez visszahozható”.

Medgyessy Péter kijelentette: szükség van a közigazgatás, az egészségügy és a honvédelem reformjára, ám ezek közül “talán a legfontosabb a közigazgatás átalakítása, amely nem technikai kérdés és nem is szerkezeti átalakítás, hanem jobb, gyorsabb, korszerűbb szolgáltatást jelent és egy, a fejlesztéseket jobban figyelembe vevő szerkezetet”.

“Ha ezt megcsináljuk, akkor a rendszerváltozás óta a legnagyobb átalakítást hajtjuk végre” – hangsúlyozta Medgyessy Péter. A kormányfő a közigazgatás reformjának lényegét úgy határozta meg, hogy ezáltal hatékony, eredményes és minőségi szolgáltatást tudjanak nyújtani.

Emellett fontos kritériumként jelölte meg, hogy a reform összhangban legyen az Európai Unió által igényelt átalakítással. Medgyessy Péter a decentralizációt a közigazgatási reform fő jelszavának nevezte, alapelvként pedig ezzel egybevágóan a kistérségek és a régiók, azaz a középszint megerősítését határozta meg.

Emlékeztetett, minden kormány “nekifutott” a közigazgatás reformjának, de senki sem tudta végigvinni, “most megérett az idő” az átalakításra. Medgyessy Péter ezzel kapcsolatosan felvetette az ellenzék felelősségét. Mint mondta, “felelős ellenzék kiabál, vitatkozik, ellenez, de ha a nemzet ügyeiről van szó, észreveszi magát és hajlandó a tárgyalásra”.

A miniszterelnök álláspontja szerint a költségvetési viták lezárása után sor kerülhet ezekre a tárgyalásokra. Medgyessy Péter szerint a kistérségek szerepe egyértelműen nőni fog a jövőben – a társulásokat a kormány is ösztönzi -, a regionalizmus ügye azonban még vitatott.

“Azt tartanám jónak, ha választott régiók lennének” – mondta a kormányfő, ugyanakkor úgy vélte, más módja is van, hogy hozzájussunk az európai uniós forrásokhoz. Hangsúlyozta: a finanszírozás átalakítása része a közigazgatás reformjának, a Pénzügyminisztérium már megkapta a feladatot, hogy dolgozza ki ennek a részleteit. Medgyessy Péter a reform előkészítésének ütemezéséről szólva elmondta, még ebben az évben elkészül az első normaszöveg, s a jövő év elején beterjesztik a parlament elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik