Belföld

Sem az ára, sem az áfája nem emelkedik a földgáznak

Podolák György, a parlament Gazdasági Bizottságának szocialista alelnöke Tények gázár ügyben címmel tartott tájékoztatót.

A május 15-én 12 százalékkal megemelt gázár október 1-jétől a lakosság számára csökkenni fog, hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Podolák György, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának szocialista alelnöke, visszautasítva a múlt heti ellenzéki állításokat, amelyek szerint ősztől az embereknek drasztikus gázáremelésre kell számítaniuk.

A szocialista képviselő tudatos, megtervezett lakosságrémisztgetésnek nevezte a köbméterenkénti 65 majd 50 forintos gázárakról és az áfa megemeléséről szóló információkat. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés által június 16-án elfogadott új gáztörvény szerint, október 1-jétől életbe lép a lakossági gázár-támogatás. Ez azt jelenti, erről egyébként korábban már többször hírt adtunk, hogy azoknál a lakossági fogyasztóknál, akiknél nem haladja meg a fogyasztás az évi 1500 köbmétert, a csökkenés mértéke 6 százalék lesz. Az 1500-3000 köbméter között fogyasztóknál pedig 4 százalék. Évi 300 köbméter fölötti fogyasztás esetén nincs kedvezmény.

Podolák György felhívta a figyelmet arra is, hogy a gázár csökkenése a lakossági fogyasztók nem egészen 90 százalékát érinti. Az MSZP-s politikus azt is közölte, hogy nem tervezik a ma 12 százalékos áfa mértékének emelését, sem energiaadó kivetését a lakossági földgázfogyasztókra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik