Belföld

Nem hiteles a Teller-levél

Nincs a Népszabadság birtokában olyan aláírt Teller-levél, amelyről dr. Zeley László, az atomfizikus barátja és társszerzője azt állítja: a Tellerrel augusztusban folytatott belpolitikai tárgyú beszélgetések összegzése - írja az országos napilap.

A Teller Ede környezetéből érkezett valamennyi állásfoglalás hamisítványnak tartja a lapunkban közölt szöveget. Ugyanakkor Zeley László a Népszabadságnak nyilatkozva kiállt amellett, hogy a szöveg közléséhez felhatalmazást kapott a világhírű tudóstól. Ismereteink szerint a nyugdíjas rádióriporter több levelet váltott Teller Edével, melyekben a magyar belpolitikai helyzetről tájékoztatta őt, s arra kérte, személyisége hitelével ítélje el a magyarországi szélsőjobboldali megnyilvánulásokat.

Margit N. Grigory, Teller segítője szerint Zeley arra kérte a tudóst, hogy írjon cikket a Népszabadságba – a szerkesztőség tudta nélkül – a magyar politikai helyzetről. Teller Ede a kérést azzal akarta elutasítani, hogy nincs hozzá kellő ismerete. Az elutasító levelet a magyar segítő hazavitte legépelni, de a professzor halála miatt végül nem küldte el.

A Teller-laboratóriumban dolgozó Rozsnyai Balázs megerősítette: ő stilizálta és faxolta el a Zeley által rossz angolsággal készített tervezetet, abban a hitben, hogy azt Teller a halála előtt jóváhagyta.

A Fidesz sajtótájékoztatóján azzal vádolta meg a Népszabadságot, hogy kegyeletsértő módon visszaélt a tudós nevével.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik