Belföld

Néhai sztárok – síron túli pénzek

Vannak, akik holtukban is dollármilliókat keresnek. A Forbes magazin listája szerint tavaly többek között Elvis, Tolkien, Marley és Monroe örökösei lehettek gazdagabbak átlagosan 15 millióval.



A túlvilág leggazdagabbjai  

2001 július – 2002 július közötti bevétel alapján (millió dollár):
1. Elvis Presley (37)
2. Charles Schulz (28)
3. John Lennon (20)
4. Dale Earnhardt (20)
5. Theodor Geisel (19)
6. Geogre Harrioson (17)
7. J.R.R. Tolkien (12)
8. Bob Marley (10)
9. Jimi Hendrix (8)
10. Tupac Shakur (8)
11. Marilyn Monroe (7)
12. Jerry Garcia (5)
13. Robert Ludlum (5) 

A Forbes magazin nemcsak az élő üzletemberek, hírességek vagyonának néz utána. Évente elkészítik a néhai sztárokat rangsoroló listát is aszerint, hogy az elmúlt évben mennyit kerestek immáron nem maguknak, hanem rokonaiknak vagy kinevezett örököseiknek. A túlvilágon is sikeresek sorát Elvis Presley vezeti, aki tavaly 37 millió dollárt költhetett volna magára, ha még élne.

A 2002-es Forbes lista néhai sztárjainak anyagi ereje nagyobb volt, mint az egy évvel korábbi lajstrom szereplőié. James Dean például a 3 millió dollárjával már nem kerülhetett fel a tavaly legjobbak közé. Andy Warhol bevétele is kevés volt, hogy feliratkozzon a leggazdagabbak közé.

A sort most Robert Ludlum, a thriller könyvek nagymestere zárta – 5 millió dollárjával először kerülhetett be a túlvilági exkluzív klubba. Nemcsak a belépő, hanem a tagok „átlagkeresete” is nőtt: az előző évben 11,5 millióval, 2002-ben viszont már átlagosan 15 millió dollárral lettek gazdagabbak a megboldogultak örökösei. A listán 13-an szerepelnek:


Néhai sztárok – síron túli pénzek 1

Elvis Presley (37 millió dollár)
Huszonöt évvel a halálát követően Presley még mindig király, 37 millió dolláros vagyongyarapodásával 9 milliót ráver az őt követő Charles Schulzra. Little less conversation című dalának feldolgozása hozta a legtöbb pénzt. Érdekes, hogy az 1969-ben született szám akkoriban gyorsan a feledés homályába merült, 2002-ben viszont hetekig vezette a slágerlistát Nagy-Britanniában.

Charles Schulz (28 millió dollár)
A Charles Schulz által kitalált Charlie Brown és Snoopy, vagyis a Peanuts figurák meghódították a világot. S bár Shulz három éve meghalt, az animációs csapat által készített egysoros képregényei a világ 2600 újságjában jelennek meg. A Peanuts figurák franchise rendszerű népszerűsítése is rengeteget hoz a konyhára. Új rajzfilmekre is van igény. Ezek mellett a licencjogok eladása sem hoz keveset a konyhára.


Néhai sztárok – síron túli pénzek 2


John Lennon (20 millió dollár)
A John Lennon által írt számok máig gazdagítják Yoko Onot. De nemcsak a zenéje, hanem egyéb művészi alkotásai révén is gondoskodik özvegyéről. Képei mellett a Real Love márkanevet viselő gyermekjátékok és ruhák dekorációi is az ő tollából születtek, még akkor, amikor fiát, Seant nevű próbálta olvasásra tanítani.

Dale Earnhardt (20 millió dollár)


Néhai sztárok – síron túli pénzek 3

A lista egyetlen sportolója Dale Earnhardt. A NASCAR pilóta 2001-ben versenyzés közben lelte halálát, mikor autójával balesetet szenvedett. Több évtizeden át a pilóták legjobbjai közé tartozott, a közönség imádta, így halála után elkapkodták az egyik, híressé vált autója mintájára készített tárgyakat. Az ebből származó bevételnek egy része automatikusan Earnhardt családjának számlájára került.


Néhai sztárok – síron túli pénzek 4

Theodor Geisel (19 millió dollár)
A Dr. Seuss néven ismertté vált, tíz éve elhunyt amerikai meseíró könyvei máig kedveltek a gyerekek körében. Több meséjéből film is készült. A Jim Carrey főszerplésével forgatott Grinch Magyarországon is látható volt a mozikban. Cat is the Hat című történetéből most készül forgatókönyv. Létezik olyan vidámpark is az Egyesült Államokban, melyekban Dr. Seuss figurái várják a családokat, de mesealakjait ezen kívül is sokfelé használják fel, így folyamatos bevétellel számolhatnak az örökösök.

George Harrison (17 millió dollár)
A két éve novemberben, tüdőrákban meghalt sztár szólólemezeit elkapkodták. Ezenkívül csakúgy, mint a Beatles minden tagjkának, 25 százalék jár neki annak az ötmillió Beatles lemeznek az árából, melyet az utóbbi évben adtak el. Azokért a dalokért, melyeket ő írt, további jogdíjakat utalnak örököseinek. És állítólag rengeteg, eddig ki nem adott száma lapul a fiók mélyén…




Négyen dolgoztak a listán 

A Forbes magazin listájának összeállítását négyen végezték. Kifaggatták a néhai sztárok több családtagját, jogászokat és vagyonkezelőket, és további forrásokat kutattak fel a hírességek vagyonának felmérésére. A Forbes 18 éves tapasztalatát felhasználva felbecsülték az adózás előtti vagyont, amely a licencekből, eladott lemezekből, könyvekből származik.  

J.R.R. Tolkien (12 millió dollár)
Amióta a filmipar is felfedezte Tolkien trilógiáját, dől a pénz az örökösöknek. Meglepő módon azonban nem a megfilmesítés jogaiból származik a legtöbb bevétele a már elhunyt írónak. A mozisiker miatt újra a bestseller-listák élére került a trilógia, és a könyveladásokból folyt be tavalyi bevételeinek közel fele. Ezenkívül a film alapján készült akciófigurák, játékok is szépen hoznak az örökösök konyhájára. Nekik jó hír, hogy az új Gyűrűk ura láz még nem ért véget, a harmadik rész az év végén lesz látható a mozikban.

Bob Marley (10 millió dollár)
Marley nemrég kiadott One Love című albumát elkapkodták. Még mindig ő vezeti a Reggae zene sikerlistáját. A két éve életművéért kapott Grammy-díj is szépen növelte bevételeit. A bobmarley.com internetes oldalon működő, a rajongók által gykran látogatott online boltban kapható mindenféle termék árából is szép hányadot kapnak az örökösök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik