Belföld

Megállapodás született a Ringa dolgozóinak ügyében

admin

2003. 09. 17. 08:04

Megegyeztek a Ringa Rt. és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) megbízottai keddi budapesti tárgyalásukon abban, hogy a társaságtól elbocsátandó 427 ember a kollektív szerződésben és a Munka törvénykönyvében rögzítetteken túl 45 millió forintos plusz juttatást kap.

Ezzel az egyeztető tárgyalások egy hosszú szakasza zárult lekompromisszumos eredménnyel – jelentette ki Kapuvári József, a HDSZ elnöke, valamint Tóth Ervin, a Ringa Rt. elnök-vezérigazgatója a tárgyalásokat követő rögtönzött sajtótájékoztatón.


Kapuvári József aláhúzta: a szakszervezet azt a célt tűzte maga elé, hogy minél több munkahelyet megőrizzen, illetve az elbocsátandók számára többletjuttatásokat eszközöljön ki. E célt a HDSZ elnöke szerint a szakszervezeti tárgyaló csoport elérte.


Tóth Ervin ugyancsak sikeresnek minősítette a megbeszéléseket és azt emelte ki, hogy a cégnél a további tevékenység a munkabéke talaján folytatódhat tovább, ugyanis az érvényben lévő sztrájkkészültséget a szakszervezet megszüntette.


Az elmúlt hét csütörtöke óta érvényben lévő sztrájkkészültséget a szakszervezet a megegyezést követően nyilvánította semmissé – tette hozzá a HDSZ elnöke.


Tóth Ervin az MTI kérdésére elmondta, hogy az elbocsátandók első csoportját október 12. előtt nem küldik el a cégtől. Ők 300-an vannak, 240-en kapuváriak, 60-an pedig győriek.


Az elnök-vezérigazgató ugyanakkor jelezte, hogy az elbocsátandó emberek munkája e hónap végére megszűnik. Tóth Ervin beszélt arról is, hogy az elbocsátások aszerint történnek, hogy milyen tevékenységek szűnnek meg a kapuvári húsüzemben. Ilyen a készítménygyártás és a hozzá kapcsolódó logisztikai, valamint adminisztratív tevékenység. A vágás és a daraboló üzem tovább működik és ott 400-450 ember dolgozhat tovább egy sajátos jogutódlás alapján.


    A tárgyaló felek egybehangzóan tájékoztattak arról, hogy a jogutódlási kérdéskörről már szerdán egyeztetnek Győrben. Újságírói kérdésre elhangzott az is, hogy a 45 millió forintos többletjuttatás két részre oszlik. Húszmillió forintból mindenki egyformán részesül az elbocsátandók közül, míg a fennmaradó hányadot a vállalatnál eltöltött idő, az életkor, valamint a szociális helyzet alapján osztják szét. Ezt egy erre kijelölt  bizottság végzi majd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.