Belföld

Megállapodás született a Ringa dolgozóinak ügyében

Megegyeztek a Ringa Rt. és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) megbízottai keddi budapesti tárgyalásukon abban, hogy a társaságtól elbocsátandó 427 ember a kollektív szerződésben és a Munka törvénykönyvében rögzítetteken túl 45 millió forintos plusz juttatást kap.

Ezzel az egyeztető tárgyalások egy hosszú szakasza zárult lekompromisszumos eredménnyel – jelentette ki Kapuvári József, a HDSZ elnöke, valamint Tóth Ervin, a Ringa Rt. elnök-vezérigazgatója a tárgyalásokat követő rögtönzött sajtótájékoztatón.


Kapuvári József aláhúzta: a szakszervezet azt a célt tűzte maga elé, hogy minél több munkahelyet megőrizzen, illetve az elbocsátandók számára többletjuttatásokat eszközöljön ki. E célt a HDSZ elnöke szerint a szakszervezeti tárgyaló csoport elérte.


Tóth Ervin ugyancsak sikeresnek minősítette a megbeszéléseket és azt emelte ki, hogy a cégnél a további tevékenység a munkabéke talaján folytatódhat tovább, ugyanis az érvényben lévő sztrájkkészültséget a szakszervezet megszüntette.


Az elmúlt hét csütörtöke óta érvényben lévő sztrájkkészültséget a szakszervezet a megegyezést követően nyilvánította semmissé – tette hozzá a HDSZ elnöke.


Tóth Ervin az MTI kérdésére elmondta, hogy az elbocsátandók első csoportját október 12. előtt nem küldik el a cégtől. Ők 300-an vannak, 240-en kapuváriak, 60-an pedig győriek.


Az elnök-vezérigazgató ugyanakkor jelezte, hogy az elbocsátandó emberek munkája e hónap végére megszűnik. Tóth Ervin beszélt arról is, hogy az elbocsátások aszerint történnek, hogy milyen tevékenységek szűnnek meg a kapuvári húsüzemben. Ilyen a készítménygyártás és a hozzá kapcsolódó logisztikai, valamint adminisztratív tevékenység. A vágás és a daraboló üzem tovább működik és ott 400-450 ember dolgozhat tovább egy sajátos jogutódlás alapján.


    A tárgyaló felek egybehangzóan tájékoztattak arról, hogy a jogutódlási kérdéskörről már szerdán egyeztetnek Győrben. Újságírói kérdésre elhangzott az is, hogy a 45 millió forintos többletjuttatás két részre oszlik. Húszmillió forintból mindenki egyformán részesül az elbocsátandók közül, míg a fennmaradó hányadot a vállalatnál eltöltött idő, az életkor, valamint a szociális helyzet alapján osztják szét. Ezt egy erre kijelölt  bizottság végzi majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!