Belföld

Eltörött a Barátság kőolajvezeték – súlyos károk

Eltört a Barátság kőolajvezeték szerda reggel Kárpátalja hegyvidéki térségében, s a kiömlött kőolaj egy része bekerült a Latorca folyóba.

A rendkívüli helyzetek kárpátaljai főosztályának jelentése szerint egyelőre nem tudható, hogy mennyi kőolaj került a környezetbe a volóci járási Szarvasháza (Zsdenyijevo) mellett bekövetkezett csőtörés következtében. Hogy jelentős mennyiségről lehet szó, arra a Barátság kőolajvezeték nagy, 529 milliméteres átmérőjéből lehet következtetni.

A csőtörés helyszínére nagy erőkkel kivonult katasztrófavédelmi egységek a kiömlött kőolaj lokalizálásán dolgoznak. A Latorcába került kőolaj terjedésének a megakadályozása érdekében a folyó több helyén úszó zárakat állítottak fel.

Az ungvári Reporter című internetes hírújság szerint valószínű, hogy az olajszennyezés eléri a Latorca alsó szakaszát, és ezáltal már ma este veszélybe kerül a magyar-szlovák-ukrán határháromszögben fekvő Csap város ivóvízellátása.

A környezetvédelmi szakemberek ugyanakkor arról biztosítottak, hogy az eddig foganatosított intézkedések hatására a Latorcába jutott kőolaj nem éri el a szlovák határt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik