Belföld

Bulgária és az IMF nem jutott egyezségre

admin

2003. 09. 17. 18:52

Bulgária és a Nemzetközi Valutaalap nem tudtak megegyezni az ország jövő lévi államháztartási hiányának tervezett nagyságáról: Bulgária a GDP 0,7százalékát akarta tervezetként keresztülvinni, az IMF viszont csak 0,5 százalékot engedélyezne.

A bolgár pénzügyminiszter szerdai sajtóértekezletén – az IMF
küldöttségvezetőjével folytatott tárgyalásai után – úgy nyilatkozott: a tárgyalások az IMF és a Világbank éves kögyűlésén, Dubajban folytatódnak – írta a dpa.


Az IMF szerint fontos, hogy Bulgária a szigorú pénzügyi normákat betartsa, ezért a valutaalap megtagadta autópályák államkasszából történő finanszírozásának támogatását is. Az IMF további egyhetesre tervezett látogatása novemberben azt
vizsgálja, hogy Bulgária mennyire tartja be pénzügyi kötelezettségeit. Egy 300 millió dollárról szóló kétéves hitelmegállapodás Bulgária és az IMF között 2004 februárjában jár le. A bolgár gazdaság az idei év első negyedében 3,8 százalékkal bővült, ezzel meghaladva a tavalyi azonos időszak 3,4 százalékos növekedési ütemét. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idei évre 5,0 százalékos GDP-növekedést vár Bulgáriában, azzal a feltétellel, hogy a világgazdaságban is megindul a fellendülés. A bolgár kormány ennél kevesebbet, 4,8 százalékot valószínűsít. A bolgár gazdaság tavaly 4,8 százalékkal bővült, jóval meghaladva a kormány 4,2 százalékos célkitűzését. Ez akkor elsősorban az export növekedésének volt köszönhető.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.