Belföld

Tízszázalékos a tavalyi államháztartási hiány

admin

2003. 09. 16. 15:16

A tavalyi évre eredetileg jóváhagyott 3,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiány az előző kormány által vállalt kötelezettségek miatt hat százalékkal, míg a jelenlegi kormány intézkedéseinek hatására egy százalékkal emelkedett meg, így alakult ki a közel tízszázalékos pénzforgalmi államháztartási hiány - mondta Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kedden a parlamentben.

A 2002-ben hivatalba lépett kormány 2001-től kibontakozó,
kedvezőtlen gazdasági jelenségekkel szembesült, amelyek mindenképpen fordulatot követeltek az addig követett gazdaságpolitikában. A bruttó hazai termék (GDP) szerény mértékű növekedését a lakossági fogyasztás és az állami szektor mérhetetlen költekezése húzta – mondta a múlt évi zárszámadás általános vitáját bevezető expozéjában Veres János. A roppant egészségtelen szerkezetű gazdasági növekedés egyenesen vezetett volna a magas folyó fizetési mérleg-, illetve államháztartási hiányhoz, és ennek nyomán felpöröghetett volna az infláció is – tette hozzá a politikai államtitkár. Közölte: a jelenlegi kormány visszatér az egyéves költségvetés készítésére mert átláthatóbb, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb a kétéves költségvetésnél, amelynek második évében utólagos korrekciókra volt szükség.


Egyszeri hatások is szerepet játszottak


“Az előző kormány átláthatatlanná tette az államháztartást,
trükkös költekezésbe kezdett, s nehezen átlátható módon szétosztott milliárdokkal akarta a versenyképesség általános romlását leplezni” – hangsúlyozta Veres János, hozzátéve, hogy mindez “mérhetetlen károkat okozott”. Az államtitkár elmondta: tavaly az államháztartás deficitje kiugróan magas volt. Az eredményszemléletű számbavételen alapuló, európai követelményeknek megfelelő hiánymutató a GDP 9,2 százalékára ára nőtt a 2001. évi 4,7 százalékról. A nagymértékű egyenlegromlásban olyan egyszeri hatások is szerepet játszottak, amelyek a következő évek költségvetési
folyamatait már nem befolyásolják, de a 2002-es deficit mértéke az egyszeri kiadások nélkül sem fenntartható – hangzott el a felszólalásban.


Dinamikusan nőttek a kiadások


A kétéves költségvetés tervezésének idején a vártnál lassúbb
gazdasági növekedés ellenére a hiány tavalyi “megugrását” nem a bevételek elmaradása, sokkal inkább a kiadások dinamikus növekedése magyarázta – közölte Veres János. Elmondta: az államháztartási többletkiadások a kötelezettségvállalások időpontja alapján két részre oszthatók. A kormányváltást megelőző időszakhoz tartoznak azok a tételek amelyeknek 2001-ről áthúzódó hatásait nem vezeték át 2002-re. Ilyen
volt a köztisztviselői bérek többlete, a státusztörvény bevezetéséből adódó kiadások, és a nyugdíjkiadások többlete.
Alultervezettek voltak továbbá a gyógyszertámogatások, a
gyógyító-megelőző ellátások is – emelte ki Veres János.
Szintén a többletkiadásokhoz kell számítani a költségvetési
törvényben rendezett tételek közül azokat a módosításokat, melyeket az előző kormány az államháztartási körön kívül akart rendezni, viszont az államháztartás szempontjából állami feladatnak minősülnek, mint a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése, a kezességvállalások, az állami vállalatok adósságátvállalásai.


Elmulasztott intézkedések


Összességében az előző kormány által elmulasztott intézkedések, valamint az adósságrendezések együttesen közel ezermilliárd forintot tettek ki – mondta Veres János. Az új kormány kötelezettségvállalásainak középpontjában a
száznapos programjainak végrehajtása állt. A kormány első száz napra meghirdetett programjának megvalósítása nem járt hiánynövekedéssel, mert a többletkiadásokra a prognosztizált magasabb adóbevételek fedezetet nyújtottak. A bevételi többlet felosztásának elve az volt, hogy a Pénzügyminisztérium átadás-átvételi anyagában bemutatott államháztartási mérleg várható bevételi többletét az előző kormány kötelezettségvállalásainak fedezetére, míg a tényleges bevételek és a várhatóban jelzett bevételek különbözetét a jelenlegi kormány kötelezettségvállalásainak ellentételezésére számolta el.


A PM elfogadja az ÁSZ álláspontját


A zárszámadással kapcsolatos állami számvevőszéki (ÁSZ)
véleménnyel kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: a jelentést menet közben többször egyeztették, így alapvetően a Pénzügyminisztériummal közös álláspontot tükröz. A minisztérium elfogadja azoknak a feladatoknak indokoltságát, melyeket az ÁSZ a kormánynak és a tárcáknak javasol.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.