Belföld

Csökkent a munkanélküliek száma Ukrajnában

Augusztusban 983 ezren voltak munka nélkül Ukrajnában - közölték az ukrán állami statisztikai bizottságban kedden.

Júliusban 996 ezren voltak állás nélkül, tavaly augusztusban 1,003 millióan. Augusztusban a munkanélküliség aránya 3,6 százalékos volt a rendelkezésre álló munkaerőhöz képest, csakúgy, mint júliusban. Tavaly augusztusban 3,7 százalékos volt az állástalanok aránya.

A munkanélküliek számának fokozatos csökkenése az ukrán gazdaság idén új erőre kapott fejlődését tükrözi. Ukrajnában a hazai össztermék augusztusban 5,9 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly augusztusban – jelentették az ukrán állami statisztikai bizottságban hétfőn. Tavaly augusztusban 3,3 százalékos növekedést mértek tizenkét hónapra számítva.

Az első nyolc hónapban a GDP 5,3 százalékkal meghaladta a tavalyi első nyolchavit, az első héthavi 5,1 százalékos növekedés után, amit átmeneti, 5,6 százalékos visszaesés rontott júliusban. Tavaly az első nyolc hónapban 4,2 százalékos volt a GDP többlete az egy évvel azelőttihez képest.

Az ukrán kormány hivatalosan 6 százalék körüli átlagos GDP-növekedésre számít az idén, a tavalyi 4,8 százalékos bővülés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik