Belföld

PSZÁF – PM – MSZP háromszög

admin

2003. 09. 15. 12:42

Az elmúlt napokban a PSZÁF és a PM a sajtón keresztül üzengetett egymásnak, a vitába immáron az MSZP is bekapcsolódott. Olvassa el összefoglalónkat, amelyben a hétvége eseményeit is érintve időrendbe szedtük a múlt hét csütörtökén indult szóváltást!

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint konkrét ügyben a felügyeletet semmilyen államigazgatási szerv nem vizsgálhatja – ez a mondat indította el a máig tartó lavinát.

A miniszterelnök kezdeményezésére indított pénzügyminiszteri vizsgálattal összefüggésben egy csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot vezetők valamilyen mértékben érintettek. “Az érintettséget elfogultságként kell értelmezni ebben az esetben” – mondta. Indoklásként hozzátette, hogy olyan intézményeknél dolgoztak, amelyek a PSZÁF vizsgálat idején kifogásolható magatartást tanúsítottak.

Szász Károly hangsúlyozta, hogy a kormánynak lett volna lehetősége megtárgyalni a felügyelet beszámolóit, és azzal kapcsolatban egyeztetni vagy tárgyalni, ám ezt a kabinet elmulasztotta. “Mivel a beszámolót a kormány nem hagyta jóvá, így az az illetékes parlamenti bizottságok elé sem kerülhetett” – mondta.

Szász téved, a pénzügyminiszter érintetlen

– Szász Károly téved, amikor azt állítja, hogy a PSZÁF tevékenységét egyetlen államigazgatási szerv sem vizsgálhatja – mondta csütörtökön az MTI-nek Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Máté Dániel kifejtette, hogy a PSZÁF-ot a pénzügyminiszter felügyeli, ezért a vizsgálatot a Pénzügyminisztérium ezzel megbízott köztisztviselője, Thuma József közigazgatási államtitkár vezeti.

A főosztályvezető kijelentett, hogy a pénzügyminiszter semmilyen formában nem érintett a K&H Equitiesnél elkövetett csalássorozatban. Ezért fontolóra veszi, hogy jogi úton kér elégtételt jó hírének megsértéséért. A pénzügyminisztériumi vizsgálat hamarosan befejeződik, bár a PSZÁF elnöke vonakodik megadni a bizottságnak a kért információkat, és ezzel hátráltatja a tények feltárását – mondta Máté Dániel.

László Csaba elfogult, Thuma nem vizsgálhat

A PSZÁF pénteki közleményében reagált Máté Dániel nyilatkozatára, több ponton támadta a főosztályvezető állításait. A Felügyelet egyrészt fenntartotta álláspontját, hogy szakmai munkáját konkrét ügyekben más közigazgatási szerv nem vizsgálhatja, mert a PSZÁF-ra vonatkozó törvény ezt kizárja.

A PSZÁF-nak utasítás szakmai ügyekben nem adható, továbbá a PSZÁF határozata más közigazgatási szervnél nem támadható meg. Ezen törvényben biztosított szakmai függetlenségen túl, a titokvédelmi szabályok betartása miatt sem lehet a PSZÁF konkrét szakmai munkáját felülvizsgálni. A vizsgálatot lefolytató szervezet ugyanis – törvényi felhatalmazás hiányában – nem juthat hozzá olyan adatokhoz, amelyek alapján a PSZÁF meghozta döntését.

A PSZÁF kritizálta azt is, hogy László Csaba Thuma József, közigazgatási államtitkárt bízta meg a Felügyelet vizsgálatával, amikor törvényileg egyedül a pénzügyminiszter jogosult az ellenőrzésre. A közleményben ugyanakkor a Felügyelet fenntartja, hogy László Csaba korábban betöltött tisztsége miatt, elfogultság címén nem vehet részt a PSZÁF vizsgálatában. A PSZÁF tehát sosem állította, hogy Pénzügyminiszter úr érintett lenne a K&H Equities-nél elkövetett csalás-sorozatban – mint arra Máté Dániel úr utalt -, csupán az elfogultsági állapotra hívta fel a figyelmet – írja a közlemény.

A PSZÁF egyúttal azt is kijelentette, hogy nem „vonakodik megadni a bizottságnak a kért információkat”, ahogy ez Máté Dániel nyilatkozatában szerepel, hanem következetesen, a jogszabályoknak, törvényi előírásoknak megfelelően nem adja tovább a titokvédelmi szabályok alá eső adatokat.

A PSZÁF-ot hivatalosan a Pénzügyminisztérium nem értesítette a vizsgálatról, így a „vizsgálat” alá vont PSZÁF is a Pénzügyminisztérium 2003. augusztus 20-i, ellentmondásos közleményére hagyatkozhat. Ebből a közleményből nem derül ki, hogy a PSZÁF vagy a PSZÁF elnöke ellen folyik-e a vizsgálat, nem tudható, hogy a PSZÁF működését vagy a K&H-ügyben folytatott felügyeleti munkát kívánják vizsgálni – panaszolta a Felügyelet.

A PSZÁF mind a mai napig nem kapott tájékoztatást arról, hogy a Thuma József által vezetett bizottságnak mi a célja, kik a tagjai, a vizsgálatot milyen program szerint kívánják lefolytatni, milyen garanciális szabályok érvényesülnek és milyen jogorvoslati lehetőség áll a vizsgálat alá vont intézmény, illetve személy rendelkezésére.

Összességében tehát Máté Dániel főosztályvezető úr által elmondottak nem tekinthetők árnyalt szakmai álláspontnak.” – zárja közleményét a felügyelet.

A PSZÁF fellett a PM – és nem a kék ég

Nonszensz hivatkozás az, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének (PSZÁF) alapvető működése el van zárva a kormány elől. A pénzügyminiszteri vizsgálat jogi alapja támadhatatlan, mert, aki irányít és felügyel, ennél sokkal többre is fel van hatalmazva – idézte Máté Dániel Kolláth György alkotmányjogászt, a felügyelet pénteki közleményére reagálva.

A Pénzügyminisztérium főosztályvezetője utalt arra, hogy az alkotmányjogász szavai szerint: ostobaság azt hirdetni, hogy a PSZÁF felett csak a kék ég, meg a független bíróság van. A felügyelet saját(os) jogértelmezése több mint dilettáns.

Kolláth György is megjegyezte, hogy a hatalommegosztást intézményesítő politikai rendszerben kiterjedt, masszív végrehajtó hatalom van, élén a kormánnyal, mint az államigazgatás csúcsszervével. A PSZÁF nyilvánvalóan ebbe a körbe tartozik. A PSZÁF-törvény 1. paragrafus (1) bekezdése szerint a felügyelet a kormány irányítása alatt működő országos hatáskörű közigazgatási szerv, felügyeletét a pénzügyminiszter látja el – tette hozzá a főosztályvezető.

Utalt arra is, hogy Kolláth György szerint a felügyelet tekintetében a törvény kizárja, hogy jogszabályban meghatározott feladatkörében utasítsák és hasonló okból kimondja a jog: a felügyelet számára feladatot csak törvény vagy törvény
felhatalmazása alapján jogszabály írhat elő. Egyéb körben és tartalommal a PSZÁF utasítható. Az utasításnak való ellenszegülés egy köztisztviselő esetében akár hivatalvesztést megalapozó ok, fegyelmi vétség is lehet – hivatkozott Máté Dániel Kolláth György vélekedésére.

A MSZP is beszállt

A szocialista frakció elvárja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) teljesítse törvényi kötelezettségét, és szeptember 30-ig adjon tájékoztatást tevékenységéről az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának – közölte hétvégén Molnár László, a párt költségvetési bizottságának tagja. Hozzátette, hogy a szocialista képviselők kezdeményezik a PSZÁF-ról szóló törvény módosítását, amely olyan döntési jogot ad az elnöknek, amely ellen fellebbezésnek helye nincs.

Molnár László közleményében utalt arra: a felügyelet – miként azt sajtóértesülések is alátámasztják – már 2001-ben információt kapott arról, hogy a K&H brókercégénél szabálytalanul vezetik a számlakivonatokat, és nem számolnak el hitelesen az ügyfelek pénzével, mégsem tett semmit. Tájékoztatása szerint ugyancsak sajtóhírek szólnak arról, hogy a Fidesz-kormány volt pénzügyminisztere találkozott a felügyelet elnökével és a brókerügyet vizsgáló munkatársaival, és módja lehetett nekik politikai instrukciókat adni.

– Mindez magyarázatot adhat arra, miért nem hajlandó már több hónapja a költségvetési bizottság ellenőrzési albizottságának ellenzéki elnöke megindítani a szocialisták által kért vizsgálatot a PSZÁF tevékenységéről, szerepéről a bűnügy megelőzésében és feltárásában – vélekedett.

Molnár László közlése szerint a bizottság várja a PSZÁF tájékoztatását, „így lehet megvizsgálni a sajtóértesülések valóságalapját, és választ kapni arra, hogy Szász Károly PSZÁF-elnök, miközben saját munkáltatóját, a jelenlegi pénzügyminisztert nem tekinti jogosultnak munkája ellenőrzésére, vajon nem fogadókészebb-e a fideszes volt pénzügyminiszter utasításai iránt”.

A hét végén Kovács László pártelnök is bírálta Szász Károlyt, mondván: „a nagy hatalmú szervezet vezetője négy-öt éve szemet hunyva tűrte Kulcsár Attila ténykedését. Hozzátette: amikor pedig kirobbant az ügy, a PSZÁF elnöke „kínjában próbálja a szocialista politikusokat bevonni az ügybe, mintha azok érintettek lennének”.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese tegnap közleményben reagált Kovács szavaira. Azt írta: a K&H brókercégénél, valamint az Inter-Európa Banknál történt bűncselekményeket soha nem leplezték volna le, ha a PSZÁF nem tárja föl a gyanús pénzmozgásokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.