Belföld

PSZÁF – PM – MSZP háromszög

Az elmúlt napokban a PSZÁF és a PM a sajtón keresztül üzengetett egymásnak, a vitába immáron az MSZP is bekapcsolódott. Olvassa el összefoglalónkat, amelyben a hétvége eseményeit is érintve időrendbe szedtük a múlt hét csütörtökén indult szóváltást!

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint konkrét ügyben a felügyeletet semmilyen államigazgatási szerv nem vizsgálhatja – ez a mondat indította el a máig tartó lavinát.

A miniszterelnök kezdeményezésére indított pénzügyminiszteri vizsgálattal összefüggésben egy csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot vezetők valamilyen mértékben érintettek. “Az érintettséget elfogultságként kell értelmezni ebben az esetben” – mondta. Indoklásként hozzátette, hogy olyan intézményeknél dolgoztak, amelyek a PSZÁF vizsgálat idején kifogásolható magatartást tanúsítottak.

Szász Károly hangsúlyozta, hogy a kormánynak lett volna lehetősége megtárgyalni a felügyelet beszámolóit, és azzal kapcsolatban egyeztetni vagy tárgyalni, ám ezt a kabinet elmulasztotta. “Mivel a beszámolót a kormány nem hagyta jóvá, így az az illetékes parlamenti bizottságok elé sem kerülhetett” – mondta.

Szász téved, a pénzügyminiszter érintetlen

– Szász Károly téved, amikor azt állítja, hogy a PSZÁF tevékenységét egyetlen államigazgatási szerv sem vizsgálhatja – mondta csütörtökön az MTI-nek Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Máté Dániel kifejtette, hogy a PSZÁF-ot a pénzügyminiszter felügyeli, ezért a vizsgálatot a Pénzügyminisztérium ezzel megbízott köztisztviselője, Thuma József közigazgatási államtitkár vezeti.

A főosztályvezető kijelentett, hogy a pénzügyminiszter semmilyen formában nem érintett a K&H Equitiesnél elkövetett csalássorozatban. Ezért fontolóra veszi, hogy jogi úton kér elégtételt jó hírének megsértéséért. A pénzügyminisztériumi vizsgálat hamarosan befejeződik, bár a PSZÁF elnöke vonakodik megadni a bizottságnak a kért információkat, és ezzel hátráltatja a tények feltárását – mondta Máté Dániel.

László Csaba elfogult, Thuma nem vizsgálhat

A PSZÁF pénteki közleményében reagált Máté Dániel nyilatkozatára, több ponton támadta a főosztályvezető állításait. A Felügyelet egyrészt fenntartotta álláspontját, hogy szakmai munkáját konkrét ügyekben más közigazgatási szerv nem vizsgálhatja, mert a PSZÁF-ra vonatkozó törvény ezt kizárja.

A PSZÁF-nak utasítás szakmai ügyekben nem adható, továbbá a PSZÁF határozata más közigazgatási szervnél nem támadható meg. Ezen törvényben biztosított szakmai függetlenségen túl, a titokvédelmi szabályok betartása miatt sem lehet a PSZÁF konkrét szakmai munkáját felülvizsgálni. A vizsgálatot lefolytató szervezet ugyanis – törvényi felhatalmazás hiányában – nem juthat hozzá olyan adatokhoz, amelyek alapján a PSZÁF meghozta döntését.

A PSZÁF kritizálta azt is, hogy László Csaba Thuma József, közigazgatási államtitkárt bízta meg a Felügyelet vizsgálatával, amikor törvényileg egyedül a pénzügyminiszter jogosult az ellenőrzésre. A közleményben ugyanakkor a Felügyelet fenntartja, hogy László Csaba korábban betöltött tisztsége miatt, elfogultság címén nem vehet részt a PSZÁF vizsgálatában. A PSZÁF tehát sosem állította, hogy Pénzügyminiszter úr érintett lenne a K&H Equities-nél elkövetett csalás-sorozatban – mint arra Máté Dániel úr utalt -, csupán az elfogultsági állapotra hívta fel a figyelmet – írja a közlemény.

A PSZÁF egyúttal azt is kijelentette, hogy nem „vonakodik megadni a bizottságnak a kért információkat”, ahogy ez Máté Dániel nyilatkozatában szerepel, hanem következetesen, a jogszabályoknak, törvényi előírásoknak megfelelően nem adja tovább a titokvédelmi szabályok alá eső adatokat.

A PSZÁF-ot hivatalosan a Pénzügyminisztérium nem értesítette a vizsgálatról, így a „vizsgálat” alá vont PSZÁF is a Pénzügyminisztérium 2003. augusztus 20-i, ellentmondásos közleményére hagyatkozhat. Ebből a közleményből nem derül ki, hogy a PSZÁF vagy a PSZÁF elnöke ellen folyik-e a vizsgálat, nem tudható, hogy a PSZÁF működését vagy a K&H-ügyben folytatott felügyeleti munkát kívánják vizsgálni – panaszolta a Felügyelet.

A PSZÁF mind a mai napig nem kapott tájékoztatást arról, hogy a Thuma József által vezetett bizottságnak mi a célja, kik a tagjai, a vizsgálatot milyen program szerint kívánják lefolytatni, milyen garanciális szabályok érvényesülnek és milyen jogorvoslati lehetőség áll a vizsgálat alá vont intézmény, illetve személy rendelkezésére.

Összességében tehát Máté Dániel főosztályvezető úr által elmondottak nem tekinthetők árnyalt szakmai álláspontnak.” – zárja közleményét a felügyelet.

A PSZÁF fellett a PM – és nem a kék ég

Nonszensz hivatkozás az, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének (PSZÁF) alapvető működése el van zárva a kormány elől. A pénzügyminiszteri vizsgálat jogi alapja támadhatatlan, mert, aki irányít és felügyel, ennél sokkal többre is fel van hatalmazva – idézte Máté Dániel Kolláth György alkotmányjogászt, a felügyelet pénteki közleményére reagálva.

A Pénzügyminisztérium főosztályvezetője utalt arra, hogy az alkotmányjogász szavai szerint: ostobaság azt hirdetni, hogy a PSZÁF felett csak a kék ég, meg a független bíróság van. A felügyelet saját(os) jogértelmezése több mint dilettáns.

Kolláth György is megjegyezte, hogy a hatalommegosztást intézményesítő politikai rendszerben kiterjedt, masszív végrehajtó hatalom van, élén a kormánnyal, mint az államigazgatás csúcsszervével. A PSZÁF nyilvánvalóan ebbe a körbe tartozik. A PSZÁF-törvény 1. paragrafus (1) bekezdése szerint a felügyelet a kormány irányítása alatt működő országos hatáskörű közigazgatási szerv, felügyeletét a pénzügyminiszter látja el – tette hozzá a főosztályvezető.

Utalt arra is, hogy Kolláth György szerint a felügyelet tekintetében a törvény kizárja, hogy jogszabályban meghatározott feladatkörében utasítsák és hasonló okból kimondja a jog: a felügyelet számára feladatot csak törvény vagy törvény
felhatalmazása alapján jogszabály írhat elő. Egyéb körben és tartalommal a PSZÁF utasítható. Az utasításnak való ellenszegülés egy köztisztviselő esetében akár hivatalvesztést megalapozó ok, fegyelmi vétség is lehet – hivatkozott Máté Dániel Kolláth György vélekedésére.

A MSZP is beszállt

A szocialista frakció elvárja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) teljesítse törvényi kötelezettségét, és szeptember 30-ig adjon tájékoztatást tevékenységéről az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának – közölte hétvégén Molnár László, a párt költségvetési bizottságának tagja. Hozzátette, hogy a szocialista képviselők kezdeményezik a PSZÁF-ról szóló törvény módosítását, amely olyan döntési jogot ad az elnöknek, amely ellen fellebbezésnek helye nincs.

Molnár László közleményében utalt arra: a felügyelet – miként azt sajtóértesülések is alátámasztják – már 2001-ben információt kapott arról, hogy a K&H brókercégénél szabálytalanul vezetik a számlakivonatokat, és nem számolnak el hitelesen az ügyfelek pénzével, mégsem tett semmit. Tájékoztatása szerint ugyancsak sajtóhírek szólnak arról, hogy a Fidesz-kormány volt pénzügyminisztere találkozott a felügyelet elnökével és a brókerügyet vizsgáló munkatársaival, és módja lehetett nekik politikai instrukciókat adni.

– Mindez magyarázatot adhat arra, miért nem hajlandó már több hónapja a költségvetési bizottság ellenőrzési albizottságának ellenzéki elnöke megindítani a szocialisták által kért vizsgálatot a PSZÁF tevékenységéről, szerepéről a bűnügy megelőzésében és feltárásában – vélekedett.

Molnár László közlése szerint a bizottság várja a PSZÁF tájékoztatását, „így lehet megvizsgálni a sajtóértesülések valóságalapját, és választ kapni arra, hogy Szász Károly PSZÁF-elnök, miközben saját munkáltatóját, a jelenlegi pénzügyminisztert nem tekinti jogosultnak munkája ellenőrzésére, vajon nem fogadókészebb-e a fideszes volt pénzügyminiszter utasításai iránt”.

A hét végén Kovács László pártelnök is bírálta Szász Károlyt, mondván: „a nagy hatalmú szervezet vezetője négy-öt éve szemet hunyva tűrte Kulcsár Attila ténykedését. Hozzátette: amikor pedig kirobbant az ügy, a PSZÁF elnöke „kínjában próbálja a szocialista politikusokat bevonni az ügybe, mintha azok érintettek lennének”.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese tegnap közleményben reagált Kovács szavaira. Azt írta: a K&H brókercégénél, valamint az Inter-Európa Banknál történt bűncselekményeket soha nem leplezték volna le, ha a PSZÁF nem tárja föl a gyanús pénzmozgásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik