Belföld

A portugálok az EU-bővítéssel kapcsolatos aggodalmaiknak adtak hangot

Veszély fenyegeti a portugál nemzetgazdaságot az Európai Unió bővítésével - jelentette ki António Martins da CRUZ portugál külügyminiszter.

A bővítés gazdasági és pénzügyi következményekkel jár az unió egészére nézve, de ezeket főként a kis országok fogják megérezni – hangoztatta a portugál diplomácia vezetője azon a találkozón, amelyet a Porto környéki vállalkozók szövetségének képviselőivel tartott. Portugália helyzetét súlyosbítja földrajzi elhelyezkedése is – idézte a minisztert az AFP francia hírügynökség. A miniszter szerint ugyanis a kelet-európai országok közelebb esnek a “nagy európai piacokhoz”, mint Portugália.

Nagyon valószínű, hogyha a strukturális reformokhoz és a kohéziós alapokhoz rendelt pénzügyi eszközöket nem növelik, akkor az ezekhez az alapokhoz való hozzájutás érezhetően megnehezül – mutatott rá a miniszter.

Úgy fogalmazott, hogy a pénzügyi források megfelelő nagysága, amely nélkülözhetetlen a portugál gazdaság fejlődéséhez, “utótárgyalásokat” tesz szükségessé. Portugáliának mindazonáltal van egy nagy előnye a jövendőbeli EU-tagállamokkal szemben, hogy mind az öt kontinensen jelen van. “A portugál nyelvet szinte a világ minden sarkában beszélik, és a különböző földrészeken letelepedett portugál leszármazottak egy olyan összetevőjét adják a külpolitikánknak, amellyel a hozzánk hasonló méretű országok nem rendelkeznek” – emelte ki.

– Ez előnyünkre válik, mert egyfajta “hozzáadott értéket” tudunk vinni Európa és a Magreb-országok, Európa és Afrika, valamint az Európa és Latin-Amerika között folyó párbeszédbe. Portugáliának versenyképességének növelése érdekében alapoznia kell a “vállalati stratégiai megújulására”, amely az értékteremtés, a gazdagság alapját jelentik – szögezte le a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik