Belföld

Meghalt a svéd külügyminiszter asszony

Belehalt sérüléseibe Anna Lindh - jelentette be hivatalosan a svéd kormány. A svéd külügyminiszteren egy ismeretlen tettes több késszúrást ejtett szerdán Stockholm egyik áruházában.

A svéd külügyminiszter asszony a mellén, a hasán és a karján kapott szúrt sebeket a szerdai támadásban. Mint a kórház csütörtök reggeli közléséből kiderült, megsérült a miniszter asszony mája is, és súlyos belső vérzés állt elő.

Halálának hírét Göran Persson miniszterelnök közölte a sajtóval – jelentette a német dpa hírügynökség.

A Dagens Nyheter című svéd lap rendőrségi szóvivőre hivatkozva azt írta, hogy a támadás valószínűleg előre kitervelt akció volt: a tettes nem véletlenül tartózkodott éppen abban a Stockholm belvárosában lévő áruházban, ahol Lindh asszony. Egy ideig követte a minisztert, majd késével nekirontott.

A lap a demokrácia és a nyitott társadalom elleni támadásnak nevezte a merényletet, és felvetette: a történtek után nem kellene-e változtatni azon a gyakorlaton, hogy politikailag kényes helyzetekben (jelen esetben az euró-referendum előtt) is testőrök nélkül járkálnak Svédországban vezető közéleti személyiségek.

A tettest, aki 180-185 centiméter magas, szőke hajú, nagy erőkkel keresik. A hajszában Svédország más részeiből Stockholmba vezényelt egységek is részt vesznek rendőrkutyák segítségével, sőt időnként helikopterek is fel-felbukkannak a környéken.

A svéd hatóságok csütörtök reggelig senkit sem tartóztattak le, és senkit nem vettek őrizetbe – közölte egy rendőrségi szóvivő. Hozzátette: megtalálták a férfi zubbonyát, sapkáját, valamint a kést is. Igen alaposan elemzik az áruház biztonsági kamerái által készített felvételeket.

Mint a Reuters emlékeztetett rá, a 46 éves Lindh asszony, akit sokan az ország jövendőbeli miniszterelnökének tekintettek, élénk kampányt folytatott annak érdekében, hogy a svédek a vasárnap esedékes referendumon fogadják el az euróra való áttérést. A merénylet után azonban a kampányban addig részt vevő összes fél azonnal felfüggesztette propagandatevékenységét. A Karolinska kórház bejáratához virágokat visznek az emberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik