Belföld

Az RTL Klub illegálisan indít két új csatornát?

Két tévécsatorna indul hétfőtől, de a műsoruk terjesztésére a kábelszolgáltatókkal még nem kötöttek szerződést. A televíziók segítséget kapnak az RTL Klubtól. Az ORTT vizsgálódik – írja a Népszabadság.

Hétfőtől két új televíziós csatorna is indul, amelyek több szállal kötődnek az RTL-hez. Pedig a csatorna az országos frekvencia elnyerésekor azt vállalta, hogy korlátozza magát, nem vesz részt további műsorszolgáltatásban.

A jelentős médiakampánnyal beharangozott két program az m+ (móka) és az f+ (film). Adásaikban láthatóak lesznek a kereskedelmi tévé olyan műsorai, mint a Heti hetes vagy a Barátok közt. A programok mellett az RTL Klub értékesíti a két tévé reklámidejét is. Ennek hátterében az áll, hogy az országos tévé saját reklámidejét – amely a médiatörvény szerint óránként legfeljebb 12 perc – már jó előre eladta, így kisebb csatornák hirdetéseinek értékesítésével tud újabb százalékot szerezni a piacból.

Kolosi Péter, az RTL programigazgatója visszautasítja, hogy a csatornák segítésével sértenék a korlátozást. A reklámidő értékesítését pedig nem tiltja semmi. Kolosi szerint összeférhetetlenség sincs, mert az m+ és az f+ tulajdonosai nem ők.

A két tévét a magyarországi IKO Production Kft. romániai testvérvállalata működteti. Az IKO az RTL Klub legnagyobb beszállítója. Az IKO-nak és az RTL-nek közös tulajdonosa is van. Emiatt kezdett vizsgálódni a médiahatóság. Ám hiába az erős gyanú a szerződés szándékos kijátszására, az ORTT-nél kétségesnek látják, hogy jogilag fogást lehet találni.

Arra, hogy miért a határon túlon működtetik a tévéket, Kökény Tamás, az IKO Romania Srl. ügyvezetője elmondta: eredetileg Romániában akarták terjeszteni a műsorokat, de igény van a magyarországi szolgáltatásra is. Közölte: az RTL-től műsoraiknak csak töredékét vásárolják.

A nézők nem a szerződés körüli vita miatt nem láthatják egyelőre a hétfőn induló két csatorna műsorát. Hiába került be a műsorújságokba a két program, és ajánlják a hirdetések, hogy a kábelszolgáltatóknál keressék a két új tévét, megegyezés még nincs a műsorok terjesztéséről. A családi mókatévé, az m+ a Minimax csatornáján, a mesék végeztével kerülne adásba. (A Minimax reklámidejét is az RTL Klub értékesíti.) A filmtévé, az f+ külön csatornán lenne látható, ehhez azonban a kábeles cégeknek valamelyik programot ki kell venniük telített csomagjukból. Az IKO állítólag megegyezett már egy, a kábelcsomagok nagy részében megtalálható tévével arról, hogy visszalép, és átadja a helyét az f+-nak. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy több új csatorna indulna az ősztől, pályázva erre a lehetőségre. Végül, ha megszületnek a szerződések, a kábeles cégeknek akkor is harminc nappal a kínálatuk megváltoztatása előtt jelezniük kell a módosítást a médiahatóságnak. Az ORTT-hez ilyen bejelentés mindeddig nem érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik