Belföld

A lengyel kormány blokkolja a PKN Orlen működését

A PKN Orlen közép-kelet-európai terjeszkedési stratégiájára egyaránt veszélyt jelent a lengyel politikusok erősödő beavatkozása és a külföldi partnerek ezzel párhuzamosan fokozódó távolságtartása - írja a Napi Gazdaság.

A legnagyobb lengyel olajtársaság vezető szerepet kíván játszani a térség üzemanyag-piacán, ahol a magyar Mol Rt. és az osztrák OMV AG a fő riválisai – és egyúttal a számba jöhető partnerei is –, de eddig csak az igen kemény német piacra sikerült betörnie. A varsói kormány, valamint az állami többségű Nafta Polska összesen 28 százalékos PKN-pakettet ellenőriz, és a jelek szerint eszük ágában sincs lemondani arról, hogy befolyásuk a regionális szövetségek miatt csökkenjen – írta a Reuters. A leginkább szóba jöhető partner, a Mol pedig nem igyekszik felgyorsítani a konszolidációt, mivel arra koncentrál, hogyan tudná egyedül saját tömegét a kritikus szintre növelni.

A lengyel kormány, amelynek delegáltjai ellenőrzik a PKN felügyelőbizottságát, gyanús ármanipuláció kivizsgálását kezdeményezte. A brit hírügynökség elemzői szerint ennek az a célja, hogy megbuktathassák Zbigniew Wróbel vezérigazgató csapatát, ha a menedzsment netán túlságosan beleélné magát függetlenségi álmaiba. Az ország vezetésének támogatnia kell a határokon átnyúló konszolidációt ahhoz, hogy egy ilyen együttműködés létrejöhessen – véli egy befektetési bankár. Szerinte most az a látszat, mintha a kormány ehelyett a PKN belföldi riválisainak létrehozásán munkálkodna.

Júliusban a kabinet visszautasította a PKN-nek a második legnagyobb lengyel üzemanyag-finomítóra, a Lotosra tett vételi ajánlatát, és késznek látszik arra, hogy a balti tengeri céget készpénzzel erősítse, noha alig egy éve még éppen az ügylet érdekében változtatták meg a privatizáció játékszabályait. Iparági elemzők azonban legalábbis egyelőre nem számítanak a PKN Orlen menedzsmentjének leváltására, nem utolsósorban azért, mert részvényeinek árfolyama három és fél éves csúcson van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik