Belföld

A gyógyszergyártók mégsem fizetik a betegek támogatását

Aggódnak, és ezért sürgősen tárgyalni akarnak a kormánnyal a gyógyszergyártók. A hazai és a külföldi gyártói szövetségek vezetői keveslik az orvosságok támogatására 2004-re tervezett mintegy 241 milliárdos összeget - írja a Népszabadság.

Orbán István, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke sajtóbeszélgetésen közölte: nem hajlandók aláírni még egy olyan megállapodást, amellyel az egészségbiztosító helyett a cégek vállalják magukra a betegek támogatását. Szerinte nyilvánvaló, hogy az idén már mintegy 400 milliárd forintra becsült gyógyszerpiac jövőre tovább növekszik, így nem lehet elegendő ugyanannyi pénz, mint amennyit a kormányzat 2003-ban a támogatásokra szánt. Orbán István hozzátette: az, hogy az orvosságok januártól áfakötelessé válnak, tovább növeli a kassza terheit. Ezért mielőbbi tárgyalásokra van szükség, hogy jövőre korrekt viszonyok alakulhassanak ki a gyógyszerpiacon. Kérik, hogy ne januártól, hanem csak áprilistól vezessék be az áfát.

Ezúttal azonosak a betegek és a gyártók érdekei is – közölte Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Szerinte a jövő évi ártámogatási rendszerről kapkodva, a szakma meghallgatása nélkül születik döntés. Az egészségbiztosító által tervezett új rendszer keretében betegségcsoportokra határoznák meg a támogatás öszszegét. Ezt az úgynevezett referenciaárat kapná meg valamennyi odatartozó termék, függetlenül attól, hogy az orvosság mennyibe kerül. Ha olcsó, ha drága. Ezzel a rendszerrel Székely Krisztina szerint a korszerű, új készítmények megfizethetetlenné válnak a betegnek.

A jövő héten tárgyal a gyártókkal az addigra már várhatóan beiktatott új egészségügyi miniszter, Kökény Mihály – értesült a Népszabadság. A politikus lapunk kérdésére válaszolva emlékeztetett arra, hogy a szövetségek képviselői a miniszterelnökkel zajló közös egyeztetésen még nem kérték a gyógyszerek áfája bevezetésének elhalasztását. Hozzátette, hogy a jövő évi támogatásról szóló szakmai koncepció az egészségbiztosítónál készül, a cégeknek az ottani szakemberekkel kell egyeztetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik