Belföld

ÁAK: csak legális pénzeszközökkel dolgoztunk

Az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) csak legális forrásból származó, ellenőrizhető pénzeszközökkel rendelkezett, illetve rendelkezik és az átmenetileg szabad pénzeszközeit bízta a K&H Bankon keresztül a K&H Equitiesre - áll az ÁAK Rt. szerdai közleményében.

Az ÁAK kérésére a K&H Equities június 23-i elszámolással ezt a pénzt visszaadta – teszi hozzá a közlemény. A közlemény hangsúlyozza, hogy a K&H Equities az ÁAK kérésének jogosságát az átutalás tényével elismerte, az ÁAK felé kártérítési, vagy bármely igénnyel nem élt. A két fél jogi képviselői előtt a követelésekről zajló tárgyalásokon nem volt, és a szeptember 1-jén véglegesített tárgyalási emlékeztetőben sincs erre utaló megjegyzés.

Kedden a K&H Bank arról tájékoztatásából megtudtuk, hogy a pénzintézet brókercége kérte az ÁAK egyik számláján lévő 4,2 milliárd forint zárolását. A K&H Equities azért kérte az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságától még augusztus elején az összeg zárolását, mert álláspontjuk szerint az bűncselekményből származik, az összeg nagy részét a Betonút Rt. vagyonából sikkasztották el.

Molnár Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetője nem erősítette meg a zárolás tényét, megerősítette azonban, hogy a SZBEI korábban tervezte az ÁAK egyik számláján lévő 4,2 milliárd forint zárolását. A banknál nem tudják, hogy a zárlat megtörtént-e, ilyen irányú választ az ORFK-tól nem kaptak. Az ÁAK-nál kedden úgy nyilakozott: “sehonnan sem kaptak hivatalos értesítést” arról, hogy számlájukat zárolták volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik