Belföld

Terjeszkedne Csubajsz állami villamoscége

Az orosz állami villamosipari monopólium, az Egyesített Energiarendszerek (EESZ) agresszív terjeszkedési terveket jelentett be a Független Államok Közössége területén - írta Anatolij Csubajsz EESZ-elnökre hivatkozva a The Moscow Times kedden.

Csubajsz – aki a liberális Jobboldali Erők Szövetsége pártlistájának harmadik helyén indul a decemberi parlamenti választásokon – közölte, hogy Grúzia csak az első lépés volt. (Az EESZ augusztusban mintegy 150 millió dollárért bekebelezte a tbiliszi Telasi vállalatot, amely ellenőrzést gyakorol a nagyobb grúziai erőművek felett.)

Csubajsz közölte, hogy vállalata szinkronizálta 14 szomszédos állam áramhálózatait, így azok már azonos frekvencián üzemelnek. Az EESZ ezek után továbbterjeszkedik, arról azonban nem látott napvilágot információ, hogy az orosz állami cég melyik vállalat felvásárlását tervezi. Egyes értesülések szerint az EESZ Kazahsztán, Örményország és Ukrajna iránt érdeklődik. A cég jelenleg is részesedéssel bír kazah és örmény erőművekben; a részvénycsomagokhoz adósságcsere révén jutott hozzá.

Elemzők ugyanakkor megjegyzik, hogy Csubajsz agresszív terjeszkedési tervei egyes utódállamokban komoly akadályokba fog ütközni. Fehéroroszországban például még csak fel sem merül a teljes egészében állami tulajdonban levő enegiarendszer privatizációja. Ukrajnában pedig három évvel ezelőtt megtiltották az orosz villamosipari monopóliumnak, hogy hozzáférjen hat, akkor privatizált megyei energiavállalathoz, amelyekben az amerikai AES és a szlovák VSE cég szerzett részesedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik