Belföld

Egy amerikai nagypapa is a vádlott zeneletöltők között

Éppen csak megindult az amerikai zeneipar online fájlcserélőket célzó sortüze, máris jelentkezett az egyik áldozat. A 71 éves texasi öregúr állítja, nem töltött le zenét számítógépe segítségével az internetről.

Az amerikai zeneipar, másképpen az amerikai lemezipari szövetség (Recording Industry Association of America vagy RIAA) hétfőn jelentette be, hogy újabb támadást indít a számítógép és internet segítíségével illegálisan zenét letöltők ellen.

A szövetség, amely a legnagyobb kiadók – a Universal, a BMG, az EMI, a Sony és a Warner Brothers – nevében jár el, 261 fő ellen indított pert az Egyesült Államok bíróságain. Állításuk szerint minden egyes vádlott engedély nélkül, nagy mennyiségben tölt le zenei fájlokat a világhálóról.

A szövetség a dalonként kiszabható bírsággal (150 ezer dollár) igyekszik elrettenteni az online zenefájl-cserélőket a „bűnözéstől”.

A vádlottak között van Durwood Pickle is, az a 71 éves texasi öregúr, aki állítja: nem ő, hanem a néha nála vendégeskedő unoka használja a számítógépet. Pickle tehát nem érzi felelősnek magát az ügyben.

Nem úgy a Yale Egyetem egyik professszora, Timothy Davis, aki ugyancsak a 261 delikvens között van. Ő megígérte, azonnal felhagy a fájlcsereberével. Davis a BBC News Online-nak úgy nyilatkozott: körülbelül 500 zeneszámot töltött le, amikor az internetszolgáltatója közölte vele, hogy a zeneipar is érdeklődik a tevékenysége iránt.

Az amerikai lemezipar szerint az illegális tevékenység a sérti a szerzői jogokat és felelőssé tehető a CD-lemezek forgalmának jelentős visszaeséséért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik