Belföld

Több segítséget vár a kormányzattól a könnyűipar

Több segítséget vár a kormányzattól a bőr-, cipő- és textilipar, mivel egyre nehezebb a külföldi piacokra való bejutás, a külföldi tulajdonú gyártók áttelepítik magyarországi gyáraikat, és egyre több ember marad munka nélkül az ágazatban - mondta a Bőr- és Cipőipari Egyesülés igazgatója a XXVII. Nemzetközi Bőr és Cipőipari Hét, a II. Moda-Tex Budapest szakkiállítás alkalmával vasárnap.

Várszegi Árpád elmondta, hogy az idei első fél évben a bőr- és cipőipari termelés 32,5 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, értéke 21 milliárd forint volt. A cipőexport 13 milliárd forintot tett ki, ez szintén 32,5 százalékos csökkenés. 2 millió pár cipővel kevesebbet gyártottak az első fél évben, és ugyanennyivel csökkent az export – tette hozzá.

Várszegi Árpád elmondta: enyhe, 2,5 százalékos növekedést tapasztalt a bőrdíszmű ágazatban. A cipőiparban dolgozók létszáma tavaly 1.347 fővel, 10 százalékkal csökkent a 2001-es szinthez viszonyítva, és idén is jelentős létszámcsökkenés lesz több cipőgyár megszűnése, eszközeinek keletebbre telepítése miatt – mondta Várszegi Árpád. Hangsúlyozta, hogy a külföldi tulajdonú cégek főként Romániába és Bulgáriába telepítik át magyarországi üzemeiket, mivel ott alacsonyabb az adó és a munkabér, és ismét felvehetik az állami támogatást a beruházásra.

Várszegi Árpád elmondta, hogy nagyon jó együttműködést alakítottak ki a VPOP-val a dömpingáron történő, főleg kínai és hongkongi cipőbehozatal ellen. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon 900 településen működnek cipőipari üzemek, sok helyen ez az egyedüli foglalkoztatási
lehetőség, megszűnésük a munkanélküliség növeléséhez vezet. Várszegi Árpád elmondta, hogy információi szerint a gazdasági tárca az elmúlt héten benyújtotta a könnyűipar megsegítésére vonatkozó előterjesztését a kormányhoz.

“Ezzel nyolc hónapot késtek”, mivel eredetileg novemberben kellett volna benyújtani a vonatkozó előterjesztést – tette hozzá. A háromnapos kiállításra 19 országból 302 kiállító érkezett, nagy többségük cipőgyártó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik