Belföld

Paplanparádé – SAP rendszerrel támogatott álmok

A kis- és középvállalkozók lehetnek a tanácsadók új ügyfelei. A nagyvállakozásokra kidolgozott SAP modelleket ma már testreszabott konfekcióként, megfizethető áron ajánlják nekik.

A teljes egészében magyar családi tulajdonban levő paplan- és lakástextilárukat gyártó és értékesítő Lanotte Kft. 1989-ben alakult, ma vezető helyet foglal el Magyarország paplanpiacán. 2002-ben közel 100 alkalmazottal 800 millió forintos árbevételhez jutott, exportja meghaladja a 400 milliót. A cég növekedési rátája átlagban 15 százalék évente.

Gombhoz a kabát


Paplanparádé – SAP rendszerrel támogatott álmok 1

A folyamatos fejlődéshez a vállalatirányítási rendszer fejlesztésére van szükség – határozták el a Lanotte Kft. irányítói. Elképzeléseik szerint olyan korszerű modellt kell kidolgozni – persze professzinonális tanácsadók közreműködésével –, amely minden tekintetben tükrözi a Lanotte sajátosságait.

„Első lépésként információkat gyűjtött a cég az ERP-rendszereket kínáló vállalkozások piacán” – idézi fel Tajthy Krisztina projektvezető. A társaság méretei és financiális lehetőségei miatt azonban nem lehetett szó a világcégek által nagyvállalatoknak kidolgozott rendszerekről. Egy megbízható ERP-rendszer üzemeltetése egyszersmind nagy hardverberuházást is követelt volna.

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér


Paplanparádé – SAP rendszerrel támogatott álmok 2

A vállalat időközben több beruházásba is belekezdett. Folyamatosan bővítette gyártógépparkját, korszerűsítette technológiáját, 3300 négyzetméteres üzemet épített fel a nyíregyházi ipari parkban, 2002 szeptemberében oda is költözött. Ekkor már lehetett a számítástechnikai háttér korszerűsítésére gondolni.

Tanácsért Pálfalvi Györgyhöz, az SAP Hungary Kft. kis- és középvállalati üzletágának értékesítési vezetőjéhez fordul. Tőle információkhoz jutott az SAP által kínált lehetőségekről, és megkapta több olyan partnertársaság címét is, amelyeket az SAP igazgatója alkalmasnak talált a Lanotte igényeinek kielégítésére. A Lanotte tárgyalni kezdett ezekkel a cégekkel, s végül a Montana Rt. ajánlatát ítélte a legkedvezőbbnek.

A Lanotte még a szerződés aláírása előtt megpályázta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchényi Vállalkozásfejlesztési Programjában meghirdetett támogatást. Meg is kapta a teljes igényelt összeget, 6,25 millió forintot.

A Montana csapata a szükséges tervek előkészítése után, már a szerződéskötés utáni héten megérkezett Nyíregyházára, hogy a Lanotte igényeit összehangolja a kulcsr@kész SAP rendszer elemeivel. A honosítást elméleti oktatásokkal kezdte, majd elindult az első modul, az FI (pénzügy-számviteli modul) bevezetése, azután az MM (anyaggazdálkodás) és az SD (értékesítési) modulé. A következő lépés a PP (termelési) modul teszt célú indítása volt.

A Montana-dosszié


Paplanparádé – SAP rendszerrel támogatott álmok 3

Márkházai Sándor, a Montana üzletág-igazgatója szerint most, három hónap elteltével a projekt 80 százalékig megvalósult, s ez az idő rövidségéhez képest jó eredmény. Hátra van még az AM (tárgyieszköz-gazdálkodási) modul éles indítása (most a tesztelési szakasz zajlik), valamint a CO (controlling) elem végleges kidolgozása.

A SAP program mindennapi folyamatok rendszerezése mellett sok fejlesztésre is módot ad. A SAP projektek nagy előnye éppen a folyamatos továbbfejlesztési lehetőség; már maga döntheti el a társaság, hogy milyen területen és milyen oktatási programmal akarja kiterjeszteni a további modulok bevezetését. Az ismeretek mindig szaporodnak: a további belső képzéseknek nagy szerepük lesz ezután is.

A Lanotte úgy tartja, hogy a kulcsr@kész SAP bevezetésével nagy üzleti előnyhöz jut, mivel a folyamatok átláthatóbbá, kezelhetőbbé válnak, a válaszidők lerövidülnek, nő a vállalat hatékonysága és versenyképessége. A cég az EU-csatlakozás után még intenzívebben szeretne jelen lenni a nyugat-európai piacokon is, s ez elképzelhetetlen lenne egy megbízhatóan működő vállalatirányítási rendszer támogatása nélkül.

A Lanotte a jövőben romániai és moszkvai irodáját is be akarja kapcsolni a rendszerbe. Azt is tervezi, hogy a már korábban elindított webEDI elektronikus kereskedelmi rendszert, illetve a jövő év elejére kiépülő internetes webáruházat közvetlenül összekapcsolja az SAP ERP rendszerével. Ezzel – reményei szerint – további kereskedelmi előnyökhöz fog jutni.


További, számítástechnikával kapcsolatos kérdésekről a Számítástechnika szeptember 9-én megjelenő, 37. számában olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik