Belföld

A határon fogták el Rejtőt – házkutatás a Brittonnál

A hegyeshalmi határállomáson péntek délelőtt feltartóztatták Rejtő E. Tibort, a K&H bank lemondott vezérigazgatóját. A volt bankvezért gyanúsítottként hallgatja ki a rendőrség.

A K&H bank volt vezetőjét, Rejtő E. Tibort a pénzintézet brókercégének ügyében gyanúsítottként akarják kihallgatni még pénteken – mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója, miután Rejtőt megállították az országhatáron. A K&H brókercégének ügyében eddig egyetlen gyanúsított van, a Bécsben kiadatási őrizetben lévő Kulcsár Attila.


“A volt bankvezető és felesége Ausztriába kívánt utazni, de az érvényben lévő körözés miatt feltartóztattuk a volt bankvezetőt” – mondta el az MTI érdeklődésére Szőke István ezredes, a Határőrség bűnügyi főosztályvezetője. Hozzátette: közölték vele, hogy előállítják és átadják a rendőrségnek. Az MTI úgy tudja, hogy a rendőrség néhány órával a feltartóztatás előtt adta ki a körözést Rejtő E. Tibor ellen.


Csak erkölcsi felelősséget érez



A határon fogták el Rejtőt – házkutatás a Brittonnál 1

Rejtő E. Tibor

Rejtő E. Tibor a Népszabadságnak adott, múlt heti interjújában azt mondta, hogy csak erkölcsi felelősséget vállal a K&H Equities botrány kapcsán, melyet a lemondásával ismert el. Ugyanakkor azt, hogy bűntetőjogi felelőssége lenne az üggyel kapcsolatban, már tagadta.


Rejtő a belső ellenőrzés rossz működését okolta a helyzet kialakulásáért. Többször tagadta, hogy Kulcsár Attila az ő közvetlen irányítása alatt intézte volna ügyeit és azt is, hogy Kulcsárnak különleges jogosítványai voltak.


Házkutatás a Brittonnál


Miközben Rejtő E. Tibort valószínűsíthetően kihallgatják, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a Britton Kft. Újpest rakpart 1. szám alatti irodájában a K&H brókercégével kapcsolatos sikkasztási ügy miatt házkutatást tart. 


“Bizonyos papírokat és iratokat kerestek a rendőrök a Britton Kft.-vel és annak anyacégével kapcsolatban, a két cég üzleti ügyeiről szóló szerződéseket, iratokat és adathordozókat foglaltak le a rendőrök” – mondta Mészáros János.

“A házkutatás idején ügyvéd nem volt jelen, mert nem találták szükségesnek” – közölte az ügyvezető igazgató. Elmondta: tanúként illetve gyanúsítottként nem hallgatták meg a cég alkalmazottait. A cégnél ez volt az első házkutatás, de nem lepte meg őket, mert a sajtóból származó hírek szerint számítottak rá. 

Arra a kérdésre, hogy a Britton adott-e személyautót használatra Puch Lászlónak, az MSZP pénztárnokának, elmondta: az autót egy magánszemélynek adták el, a jármű további sorsáról nincs tudomása.


Mindent a brókerbotrányról…

…egy helyen, a FigyelőNet dossziéjában: A III. évezred brókerbotránya.

A Britton Kft. a K&H brókercégének, a K&H Equitiesnek volt úgynevezett megkülönböztetett elbánásban részesülő ügyfele. A Britton Kft. neve a Pannonplast-részvények felvásárlásával összefüggésben vált ismertté. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) június 17-én nyilvánosságra hozott határozatában megállapította, hogy a Britton Kft. és a Pevdi Kft. szabálytalanul vette át az ellenőrzést a Pannonplast Rt. felett, és felszólította a társaságokat, közöljék valós tulajdonrészüket, továbbá ideiglenesen felfüggesztette tulajdonosi jogaik gyakorlását.


 A kőbányai szál

A Magyar Nemzetnek Andó Sándor kőbányai szocialista polgármester is elismerte, hogy kapcsolatban állt Kulcsár Attilával. Azt azonban cáfolta, hogy választási kampányát támogatta volna a brókerbotrány gyanúsítottja. 

Két MSZP-s képviselő is beismerte: kapcsolatban állt Kulcsárral

Horváth Csaba, a II. kerület szocialista polgármestere az Origo.hu internetes újságnak elismerte, hogy üzleti kapcsolatban állt a Britton Kft.-vel. Horváth ismerte Kulcsár Attilát, a brókerbotrányban elhíresült üzletembert, akivel találkozott is. A polgármester közölte, hogy reklámügynöksége 2002 novemberében kötött üzletet a Brittonnal, ugyanakkor Horváth szerint ez nem volt jelentős üzlet (bár annak részleteiről nem volt hajlandó nyilatkozni).

Kulcsárral való kapcsolatáról Horváth azt mondta, hogy 2002 végén találkozott vele. A tavaly októberi önkormányzati választások után – mint a polgármester elmondta – több kereskedelmi bank megkereste üzleti ajánlatával, mint az önkormányzat új vezetőjét, és így a K & H is járt nála. A pénzintézetet pedig Kulcsár Attila képviselte, mivel ő volt a bank önkormányzati üzletágának vezetője.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik