Belföld

Az EU már nem fontos a franciáknak

Az Európai Bizottság tartózkodóan reagált pénteken a francia miniszterelnök előző napi nyilatkozatára, amely szerint számára a növekedés és a munkahelyteremtés az elsődleges, s csak ezután jön az uniós követelmények teljesítése.

Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztos szóvivője közvetlenül nem kívánta kommentálni Jean-Pierre Raffarin kijelentéseit.

“Franciaország Európa iránti elkötelezettsége világosan kiderült abból a nyilatkozatból, amelyet a miniszterelnök a múlt héten Brüsszelben Romano Prodi bizottsági elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén tett” – mondta.

Ugyanilyen világos volt Prodi üzenete is, amely szerint vannak bizonyos uniós kötelezettségek – többek között a stabilitási és növekedési paktummal kapcsolatban -, amelyeket tiszteletben kell tartani – tette hozzá.

A TF1 francia tv-csatornán sugárzott interjújában Raffarin leszögezte, hogy “Maastricht nagyon fontos”, de “nekem az a dolgom, hogy munkahelyeket teremtsek”. Erre és a növekedés fellendítésére szolgál szerinte a jövő év elejére tervezett 3 százalékos jövedelemadó-csökkentés is.

Az utalás az 1992-ben aláírt maastrichti szerződésre
vonatkozott, amelynek alapján a tagállamok étrehozták a gazdasági és pénzügyi uniót. A szerződés rendelkezéseit az 1997-es stabilitási és növekedési paktum többek között az államháztartási hiány és a belső államadósság megengedhető mértékére vonatkozó előírásokkal konkretizálta.


“Az én első számú feladatom nem az, hogy számviteli egyenleteket vagy matematikai problémákat oldjak meg, hogy ebben vagy abban az országban ilyen vagy olyan hivatalok elégedettek legyenek. Nekem arról kell gondoskodnom, hogy a franciáknak legyen munkahelye” – jelentette ki meglepően szókimondó nyilatkozatában Raffarin.

Az általa említett 3 százalékos adócsökkentés tervét a szóvivő ismét csak nem kívánta kommentálni. Arra hivatkozott, hogy amíg a francia kormány nem terjeszteti elő a jövő évi költségvetés tervezetét (ez ebben a hónapban esedékes), egyes konkrét intézkedésekhez Brüsszelben nem kívánnak megjegyzéseket fűzni.

Általánosságban azonban a bizottságnak természetesen semmi kifogása az adócsökkentésekkel szemben, különösen, ha azok célja a foglalkoztatottság bővítése és a növekedés ösztönzése. Másrészt viszont az ilyen intézkedéseket megfelelően finanszírozni kell, s Brüsszelben elsősorban arra kíváncsiak, mi lesz ennek az egyenletnek a másik oldalán – mondta a szóvivő.

Az EU pénzügyminiszteri tanácsának júniusi ajánlása szerint Franciaországnak október 3-ig kell bejelentenie, milyen intézkedéseket kíván tenni annak érdekében, hogy jövő évi államháztartási hiányát a paktum által engedélyezett határ, a GDP 3 százaléka alá szorítsa. Ezzel szemben a hét elején azt jelentették be, hogy a GDP-arányos hiány az idén a korábban várt 3,4 százalék helyett 4 százalék lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik