Belföld

Duzzad az amerikai kormányzat

George W. Bush kormányzata idején az államapparátus kiterjedése jelentős mértékben növekedett, jóllehet az amerikai elnök megválasztásakor a szövetségi állam minimális méretűre való korlátozását hirdette meg.

A Brookings Intézet és a New York egyetem pénteken közzétett elemzése szerint a szövetségi alkalmazásban állók hada – beleszámítva ebbe a szerződéses viszonyban állókat és a kormányzati támogatásban részesülőket is – több mint 1 millióval, 12,0 millióra növekedett 1999 októbere és 2002 októbere között.


A 2001 szeptember 11-e után meghirdetett, terrorizmus- ellenes harchoz köthető az állam kiterjedése, de az egészségügyi, oktatási és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó hivatalok, ügynökségek is bővültek.


A Bush kormányzat valamennyi területen bővítette a szövetségi dolgozók, főként a kormányzattal szerződésben állók, vagy annak támogatását élvezők számát. Ez alól csak a közvetlen kormányzati alkalmazásban álló közalkalmazottak jelentettek kivételt, – nem akarták, hogy a kormányzat bővülése szemetötlő legyen. Ezt a módszert a korábbi kormányzatok is alkalmazták a hatvanas évekig visszamenően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik