Belföld

Az ÁSZ bírálja a költségvetés végrehajtását

Súlyos hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2002. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése során – írja a Népszabadság.

Az ÁSZ – különösen a költségvetés jelenlegi helyzetében – kockázatosnak tartja azt a gyakorlatot, hogy egyes minisztériumok jelentős öszszegeket utalnak gazdasági szervezetek és közhasznú társaságok számláira, miközben azoknak csupán a pénz töredékére lenne szükségük. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium Sportfólió elnevezésű közhasznú társasága például működése három éve alatt 988,2 millió forint veszteséget halmozott fel, miközben 2002-ben 738 millió forint költségvetési forrást vont ki saját tevékenysége finanszírozásából azért, hogy a többségi tulajdonában levő kft.-k tőkeemelését biztosítsa, illetve kölcsönöket nyújtson cégeinek.

A Miniszterelnöki Hivatal In-Forrás Kht.-je az informatikai kormánybiztosság pályázatainak lebonyolításában működött közre. Már a szervezet megalapítása is teli volt hiányosságokkal, és működésének első évében, 2002 végére 398,6 millió forint veszteséget halmozott fel, illetve a részben fedezetlen kötelezettségvállalásai következtében szállítói tartozásai elérték a 609,5 millió forintot. A társaság végelszámolását a tartozások kiegyenlítése nélkül nem lehet véghezvinni – számolt be a Népszabadság mai számában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik