Belföld

Soros dollármilliárdokat vár bajba jutott cégek megsegítéséből

Soros György legfőbb befektetési cége, a Soros Fund Management (SFM) új kockázati tőkealap létrehozását tervezi a bajba jutott vállalatok megsegítésére.

Az SFM Capital néven futó új társaság az SFM harmadik legynagyobb legnagyobb vállalkozása lesz, jelentős arányt képvisel majd az eddig 7,4 milliárd dollárt kockázati tőkealapokba és több mint 4 milliárd dollárt részvényekbe és ingatlanokba fektető anyacégnek. Az SFM elgondolása szerint az SFM Capital – az eddigi üzleteihez hasonlóan – sokmilliárd dollárt kezel a jövőben. Az új alap élére a korábban a Goldman Sachs információs részlegének vezetőjeként ügyködő, Steve Mnuchin-t nevezték ki.

Soros befektetési cége az új leány alapításával olyan vállalkozásba fog, amelyet eddig hagyományosan bankok végeztek. Ennek megfelelően a bajba jutott vállalaokkal a hitelintézetektől eltérő célok szerint gazdálkodik majd: a társaságok újraeladási érékére fog koncentrálni az általuk termelt cash flow helyett.

A Soros Fund Management cégalapítási szándéka illeszkedik az Egyesült Államokban megfigyelhető trendbe, hogy a kockázati tőkealapok egyre nagyobb szerepet vállalnak csőd szélén álló, bóvliszintre minősített cégek „felkarolásában”. Legélénkebben az amerikai energia szektorban fogtak az alapok refinanszírozási ügyletekbe, idén 10 milliárd dollár értékben támogatták meg az ágazat bajban levő cégeit, de a United Airlines és a csődbe került US Airline alá is odatették a mentőponyvát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik