Belföld

Gyilkos nyár – Párizsban eltemették a kánikula 57 magányos áldozatát

A francia köztársasági elnök és a párizsi főpolgármester jelenlétében szerdán eltemették az augusztusi kánikula 57 olyan fővárosi áldozatát, akiért nem jelentkeztek a hozzátartozók. A halottak közül a legfiatalabb 36, a legidősebb 98 éves volt.

A párizsi Thiais temetőben rendezett rövid szertartáson felolvasták az elhunytak nevét, majd a szegények parcellájában valamennyiüket külön sírba helyezték. A csendes eseményen számos parlamenti és fővárosi képviselő, a keresztény, a zsidó és a muzulmán vallás franciaországi intézményeinek küldöttei, magánszemélyek vettek részt, a sajtó hivatalos jelenlétét nem engedélyezték. A végső tiszteletadásról távozóban sem Jacques Chirac elnök, sem Bertrand Delanoé főpolgármester nem kívánt nyilatkozni a sírkert kapujában összesereglett kétszáz újságírónak.

Az augusztusi kegyetlen hőségben közel négyszáz olyan személy halt meg a fővárosban, akiket az első napokban senki nem keresett. A párizsi Városháza keresést indított a rokonok felkutatására, és külön telefonvonalat létesített az érdeklődők számára. Az előző két hétben 75 halottnak így sikerült megtalálni a családját. Az információs “zöld vonalak” még egy hétig állnak rendelkezésre.

Feltételezések szerint az elhagyott idős halottak többsége olyan személy volt, akinek nem voltak gyermekei, vagy rokonai külföldön élnek.

A mostanáig ismertté vált hivatalos, de nem végleges adatok szerint Franciaország egész területén 11 435 ember vesztette életét a múlt havi kánikula okozta végzetes egészségkárosodás miatt. Az áldozatok túlnyomó többsége idős ember volt. A múlt héten nyilvánosságra hozott veszteségmérleg csak az augusztus 1-je és 15-e között elhalálozottak számát tartalmazza, a hónap második felére vonatkozó adatokat később teszik közzé. Franciaországban ötven éve nem volt az ideihez fogható gyilkos nyári hőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik