Belföld

A Financial Times a PSZÁF és a kormány közti szócsatáról

Semmilyen kedvezőtlen hatása nincs a befektetői jelenlétre a budapesti tőzsdén a pénzügyi felügyelet és a kormány között két hónapja zajló szócsatának - írta elemzői véleményeket idézve szerdán a Financial Times.

A londoni üzleti napilap elemzése szerint Európa nagy részén a befektetők eladási utasítást adnának brókerüknek, ha “olyan hírek érkeznének, hogy a kormány ellentmondásos körülmények közepette megpróbálja eltávolítani a jogilag független piaci felügyelőt”. A magyar kormány és a PSZÁF – főleg annak vezetője, Szász Károly – közötti csatározásnak azonban “nulla hatása van” – áll a cikkben.

A lapnak egy név nélkül idézett helyi befektetési banki tisztviselő azt mondta: (a konfliktus miatt) senki nem száll ki a (budapesti) piacról. A bankár szerint a viszály nem jelent fenyegetést, azt a piaci szereplők puszta belpolitikai jelenségnek tekintik.

A Financial Times megjegyzi, hogy az utóbbi hetekben a befektetők valóban nemhogy nem menekülnek a budapesti tőzsdéről, de még folyamatosan erősítik is pozícióikat. Ezt jelzi, hogy az irányadó BUX index a hét elején 9100 pont fölé, három évi csúcsra emelkedett, ami 13,5 százalékos erősödés augusztus közepe óta. A piacról mindazonáltal fájdalmas módon hiányoznak a közepes tőkeértékű cégek, amelyek közül sok távozott az utóbbi szűkös években, és a még kitartók közül is csak igen kevés produkált jó első félévi adatokat – áll az elemzésben.

A lap szerint egy-két kivételtől eltekintve az öt legnagyobb papír hozta a nyereség egészét, és Budapest az utóbbi időszak jó teljesítménye ellenére sem érte be az idén látványos fellendülést mutató Prágát és Varsót.

A prágai PXD index kevesebb mint egy hónap alatt 20 százalékkal emelkedett. A CA-IB Securities prágai irodájának egyik részvényelemzője azt mondta a Financial Timesnak, hogy nehezen érthető a jelenség. – Az első félévi (vállalati) eredmények jók voltak, de ezzel együtt sem történt semmi különös – mondta. Hozzátette: a friss likviditás zöme Amerikából érkezik a térségbe, főleg a banki papírokba. Budapesten és Prágában a vezető papírok nyeresége adta a felhajtóerőt, Varsóban viszont szélesebb alapú a fellendülés: itt a közepes tőkeértékű részvények indultak meg először felfelé – áll az elemzésben. Emellett a varsói piac, amelynek irányadó WIG 20-as indexe 60 százalékot emelkedett április óta, hazai forrásokból, főleg nyugdíj- és befektetési alapokból meríti likviditását – írta a Financial Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik