Belföld

Európai tőzsdék: csúcsra járatva

Éves csúcspontjaikig emelkedtek a szerdai nyitás után Európa vezető részvényindexei, miután a Nokia vezérletével felfelé tört a technológiai ágazat és magasba szökött a kozmetikai óriás, a Oreal árfolyama is.

A technológiai részvényeket az segítette, hogy közülük sokat értékeltek fel különböző brókercégek – például az SAP-t is; és a Nasdaq 17 havi csúcsot elért szárnyalása is kedvezően hatott a befektetőkre – újabb bizonyítékát szolgáltatva az amerikai gazdaság fellendülésének. A szektor vezető papírja, a Nokia 2,8 százalékkal 15,24 euróra drágult.

A keddi zárás után tette közzé a vártnál kissé magasabb működési nyerségéről szóló beszámolóját a L’Oreal, és ami még fontosabb: megerősítette optimista várakozásait. Részvényének ára ma két százalékkal 66,05 euróra emelkedett.

Az FTSE Eurotop 300 index értéke 0,9 százalékkal nőtt; a 920 pontos értéket utoljára tavaly decemberben érte el. A DJ Euro Stoxx 50 index egy százalékkal 2625 pontra javult. A médiaszektort az NBC és a Vivendi Universal szórakoztatóipari egységének összeolvadása tartja lázban; az üzlet értéke 40 milliárd dollár – az új társaságban a GE 80 százalékkal, a Vivendi 20 százalékkal részesülne. A Vivendi árfolyama, amely már a várakozások hatására is felfelé mozdult, most 3,3 százalékkal 17,13 euróra emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik