Belföld

Bemutatkozott az újonnan létrehozott Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke

Az építészeti kultúra fejlesztését, a bérlakásszektor megerősítését, valamint a műszaki irányelvek kidolgozását említette a legfontosabb feladatok között Fegyverneky Sándor, a szeptember elsejével létrehozott Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke szerdai budapesti bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Fegyverneky Sándor 51 éves építészmérnököt 28 év, jórészt az építésügy területén eltöltött közszolgálati jogviszony után nevezte ki a belügyminiszter az új, önálló költségvetésű szervként működő hivatal élére. A szakember, kinevezését megelőzően, a XIII. kerületi önkormányzat főépítésze volt.

Az OLÉH elnöke emlékeztetett arra, hogy a lakás- és építésügy hivatalai éveken át “vándoroltak” a minisztériumok között, míg most önálló államigazgatási szervként megalakulhatott a Belügyminisztérium felügyelete és irányítása alá tartozó egységes intézmény.

A helyettes államtitkári rangban kinevezett szakember szerint nem véletlen, hogy az 52 köztisztviselővel tevékenykedő hivatal elnevezésében a lakásügy került az első helyre, ugyanis ez az ágazat kiemelten fontos szerephez juthat a jövőben.

“Itt nem arról van szó, hogy egy újabb hivatal létrehozásával megnövekedett volna a köztisztviselők száma, itt azok gyűltek össze, akik eddig is valamelyik ágazati főhivatalnál dolgoztak” – mondta.

Szólt arról is, hogy a kormány jogalkotási tervében számos olyan tervezet szerepel, amelyet már ősszel a parlament elé kívánnak terjeszteni, s ezek között van a társasházi, a lakásszövetkezeti vagy az építési törvényjavaslat is. Fegyverneky Sándor tájékoztatása szerint az általa vezetett intézmény számára a kormány augusztus 29-én kiadott rendeletében 41 feladatot írt elő, ebből 8-at a lakás- és 5-öt az építészeti kultúra területén.

“Azt gondolom, hogy ha az építészeti kultúrát az általános iskoláktól kezdve megerősítjük (…), akkor az építéssel kapcsolatos szabályokat az emberek egyre kevésbé korlátoknak, inkább segítségnek fogják tekinteni” – mondta. Az OLÉH elnökének ismertetése szerint Magyarországon a bérlakásállomány mindössze 8 százalékot tesz ki, szemben az európai 30-35 százalékos átlaggal.

Közlése szerint ebben az évben mintegy 10 milliárd forint áll a bérlakásépítési programok, pályázati rendszerek rendelkezésére. Elmondta, készül a hivatal műhelyeiben és tanácsadó testületeiben annak a lakbértámogatási rendszernek a terve, amely alapvetően a magántőke bevonását szeretné ösztönözni a bérlakásépítésekbe.

“Ha kidolgozásra kerül egy olyan lakbértámogatási rendszer, amely a rászorulókat a piaci lakbér kifizetéséhez hozzásegíti, akkor (…) már érdemes lesz bérlakásokat is építeni” – hívta fel a figyelmet az elnök. Szavai szerint olyan “közgazdasági viszonyokat” akarnak teremteni, melyben a vállalkozók “hanyatt-homlok szaladnak” azért, hogy részt vegyenek a bérlakásépítésben.

Fegyverneky Sándor beszámolója szerint műszaki irányelveket dolgoznak majd ki a szakemberek arra vonatkozóan, hogy hogyan maradhat meg a meleg a lakásokban, illetve, hogy ne melegedjenek túl az épületek a nyári kánikula idején. Elmondta azt is, a hivatal egyelőre több helyszínen működik, de a Belügyminisztériumtól ígéretet kaptak arra, hogy önálló épületbe költözhetnek, várhatóan a jövő év elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik