Belföld

Rosszabb a vártnál a negyedéves GDP-adat

A várakozásokhoz képest jóval alacsonyabb, 2,4 százalékos volt a második negyedéves gazdasági növekedés hazánkban. Gazdaságkutatók valószínűleg lefelé korrigálják előrejelzéseiket.

Az előzetes számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 2003. II. negyedévében 2,4 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők a második negyedévre 2,9 százalék körüli bruttó hazai termék növekedést vártak.


A bruttó hozzáadott érték volumene a szolgáltató ágazatokban továbbra is nőtt, a mezőgazdaságban csökkent, az ipar hozzáadott értéke pedig alig változott az előző év azonos időszakához viszonyítva. (Végleges adatokat októberre ígér a hivatal.)


Növekvő GDP-arányos hiány


Alapvetően csalódást okozott a kedden közzétett GDP-adat, a forintpiac és a Budapesti Értéktőzsde indexe ennek ellenére alig reagált a megjelent számokra – nyilatkozta a FigyelőNetnek Zékány András, az ING Bank kereskedési főosztályvezetője.


A 2,4 százalékos negyedéves adat mindazonáltal rossz hangulatú őszkezdést jelent, ami akár meghatározó is maradhat a piacon, nem is beszélve arról, hogy a államháztartás GDP-hez mért hiánya az alacsony érték miatt akár a 6 százalékos szintet is elérheti idén, szemben a kormány sokadszorra felfelé módosított 4,8 százalékos előrejelzésével.


Korrekcióra szorulnak az előrejelzések


Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója úgy véli, a második negyedéves adatok fényében “alig lehet tartani az intézet által prognosztizált 3,3 százalék körüli éves gazdasági növekedést”. Mint mondta, valószínűleg lejjebb kell vinni az idei évre vonatkozó előrejelzést.


Az ügyvezető igazgató elmondta: a jegybank idei évre vonatkozó 2,7 százalékos bővülése reálisabbnak tűnik, mint a kormányzati várakozás. Véleménye szerint ahhoz, hogy 2003-ban a GDP növekedése meghaladja a 3 százalékot, a második félévben 4 százalék körüli bővülésre lenne szükség, ezt azonban sem az eddig nyilvánosságra hozott számok, sem a nemzetközi prognózisok nem támasztják alá.


Az egyensúly felé


Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa kiemelte, hogy bár a növekedés mértéke összességében alacsony, a gazdaság szerkezetében olyan kedvező változások figyelhetők meg, amelyek egy átalakulási folyamatra utalnak: a jelek szerint a gazdaság a fogyasztás vezérelte pályáról egy egyensúlytartóbb pályára kezd átállni. A fogyasztás mérséklődéséből adódó összteljesítmény-romlást azonban a beruházások és a nettó export növekedése még nem tudja kellőképpen ellensúlyozni.


A beruházásokról szólva Hegedűs Miklós elmondta: a tavalyi évvel ellentétben az idén elsősorban az üzleti beruházások volumene növekedett gyorsabban. “Ez azt jelzi, hogy a vállalatok bizakodóak” – tette hozzá. A GKI az idei évre 2-3 százalék körüli beruházási volumen-növekedést vár.


A nemzetgazdasági beruházások volumene 2003 második negyedévében korrekciók nélkül 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg szezonálisan kiigazítva 0,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez viszonyítva.


Gyenge GDP-adatra gyengül a forint


Az eurót nyitáskor 257,05/25 forinton jegyezték, a vártnál gyengébb második negyedévi GDP adat hatására azonban 257,70/90-re gyengült a forint/euró árfolyam – mondták el devizapiaci kereskedők. Hétfőn délután 257,45/50 forinton állt a közös európai valuta jegyzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik