Belföld

A Mol a szerb üzemanyagpiac tizedét célozza

A Beopetrol privatizációjáról lecsúszott Mol, most a másik nagy szerbiai olajcég, a NIS Jugopetrol megvásárlása iránt érdeklődik – írja keddi számában a mértékadó zágrábi hírforrásnak számító Vjesnik.



 NIS Jugopetrol

Az 1947-ben alapított, 5 ezer főt foglalkoztató NIS Jugopetrol jelenleg 355 benzinkutat üzemeltet Szerbiában.  

A horvát napilap Áldott Zoltánt, a Mol stratégiai és üzletfejlesztési igazgatóját kérdezte a társaság akvizíciós terveiről. Ez annál is nagyobb érdeklődésre tart számot déli szomszédunknál, hiszen a magyar cég nemrégiben megnyerte az INA 25 százalékára plusz egy részvényére kiírt tendert, s így 505 millió dollárért megvásárolhatja a vezető horvát olajtársaság részvénycsomagját.

Az INA részvénypakettje egyébként a Beopetrol kapcsán is szerepet kaphat. Ugyan ezt a tendert az orosz Lukoil nyerte, ám az INA nemzetközi döntőbírósághoz fordul, mert Horvátország Jugoszláviából történt kiválása után a Beopetrol a horvát cég szerbiai benzinkúthálózatát vette át – furcsa körülmények között.

A Vjesniknek nyilatkozó Áldott, a Beopetrol-privatizációról szólva, csak annyit mondott, hogy amennyiben a szerbiai privatizációs ügynökség és a Lukoil tárgyalásai zátonyra futnának, a magyar olajtársaság kész fenntartani korábbi ajánlatát a Beopetrol megvételére.

A Mol ezzel párhuzamosan a másik szerbiai olajtársaság, a NIS Jugopetrol megvásárlása iránt is érdeklődik – hangsúlyozta a Vjesnik tudósítójának Áldott. Mint mondta, a Mol célja, hogy 5-7 éven belül elhódítsa a szerbiai üzemanyagpiac 10 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik