Belföld

Bezár egy ajkai cipőgyár – Romániába telepítik a gépeket

Elbocsátják az ajkai Shoe Makers Cipőipari Kft. 175 dolgozóját október 15-től; a zömmel női dolgozókat foglalkoztató üzemet teljesen felszámolják és Romániába (Nagyváradra) telepítik át a berendezéseket - közölte Bettin Florindo, a 100 százalékos olasz tulajdonban lévő üzem termelési igazgatója, végelszámoló biztos.

Az elbocsátásokról a Veszprém Megyei Munkaügyi Központot már értesítették, a dolgozók megkapják a törvény szerint járó végkielégítésüket – közölte Florindo. Mint elmondta: azért telepítik át a gyárat Romániába, mert ott a magyarországi költségeknek és béreknek a harmadáért tudják a terméket előállítani. Ajkán 60 ezer forint volt a szalagon dolgozó nők havi átlagbére, Nagyváradon csupán 20 ezer forintnak megfelelő bért kell fizetniük, és lényegesen olcsóbban jutnak hozzá az energiához is.

Romániában és Ukrajnában több éve működik már négy-négy cipőgyára a társaságnak. Bettin Florindo elmondta: a romániai négy üzemükben összesen négyezer dolgozót foglalkoztatnak. Az ajkai kft. tavalyi árbevételéről – és az idei évre tervezett összegről – nem nyilatkozott, de azt megerősítette, hogy a cég minden évben nyereséges volt.

A megrendelésekkel nincs gond – mondta -, a dolgozókat október 15-ig ellátják munkával. Az üzemépületet rövidesen meghirdetik eladásra 450 millió forintos árért. Az Ajkán gyártott cipők teljes egészében nyugat-európai exportra kerültek, miként a Romániában és Ukrajnában gyártott termékek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik