Belföld

Berlusconi beperli az ellenzéki párt elnökét

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ma bejelentette, hogy bíróság előtt kér elégtételt Piero Fassino-tól a legnagyobb ellenzéki párt, a Baloldali Demokraták (DS) elnökétől. A korrupciós botrány tovább dagad.

A hétvégén ugyanis Fassino közvetetten azt vetette Berlusconi szemére, hogy a jelenleg Európai Bizottság elnöki tisztjét betöltő Romano Prodi és egyéb ellenzéki politikusok ellen elhangzott korrupciós vádakat Berlusconi koholta. Válaszlépésként az olasz miniszterelnök az ügyvédjeihez fordult.

Az ellenzéki politikusokat az üzletember Igor Marini gyanúsította meg, aki ellen jelenleg pénzmosás gyanúja miatt nyomozás folyik. Az üzletember egy 1997-es ügylet miatt van előzetes letartóztatásban: a Telekom Italia ekkor vásárolta meg a szerb Telekom egy részét. Marini állítsa szerint az ügylet kapcsán kenőpénzt kínálatk fel neki, melyet el is fogadott. Ebben az évben a bal-közép kormány miniszterelnöke Romano Prodi volt, és Fassino töltötte be a külügyminiszteri tisztséget. Marini állítását még nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani, de a vádak tisztázására az olasz parlament korábban egy vizsgáló bizottságot állított fel, amely munkájának lezárásakor megállapította a vád alaptalanságát.

Fassino egy szombati nyilatkozatában is azt hangsúlyozta, Marini ellenzéki politikusok elleni vádja minden alap nélküli. Ugyanakkor azt mondta, hogy az egész korrupciós botrányt a háttérből a Palazzo Chigi-ből – Berlusconi székhelyéről – irányítják. Az ellenzék szerint ugyanis Berlusconi Romano Prodi jó hírét szeretné bemocskolni, mert a 2006-os parlamenti választásokon ő lenne a legerősebb ellenfele a miniszterelnöki székért folytatott harcban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik