Belföld

Lesz adócsökkentés – csak nem tudni, miből

Most már bizonyos, hogy lesz adócsökkentés, csak azt nem tudni pontosan, hogy a központi igazgatás mely részétől vonják el az ehhez szükséges 140-150 milliárdnyi forrást.

Ahogy azt a hetekig tartó komédia utolsó előtti felvonása alatt, Medgyessy Péter miniszterelnök négy nappal ezelőtti sajtótájékoztatója óta már sejteni lehetett, a két kormánypárt nem fog változtatni a tavaly törvénybe foglalt adótáblán, vagyis mégiscsak meglesz a beígért adócsökkentés. Ezt hivatalosan pénteken, egyben az adójátszma utolsó felvonásának kezdetekor is megerősítette Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a jövő évi adóelképzeléseket egyeztető munkacsoport ülését követő sajtótájékoztatón.



Forgatókönyvek hétfőre


A sajtótájékoztatón részt vett az adó munkacsoport másik két tagja, a szabad demokrata Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke és a szocialista Szabó Lajos, a parlament költségvetési bizottságának alelnöke is.


A 140-150 milliárd forint előteremtésére készített forgatókönyvek hétfőre készülnek el. A miniszterelnök és a pártelnökök szerdáig tanulmányozzák a lehetőségeket, majd választanak.



Lesz adócsökkentés – csak nem tudni, miből 1

Veres János

Előnyben az állami megtakarítás


Veres János beszámolója szerint az adócsökkentés forrását jelentős részben az állami költségek visszafogásával akarják előteremteni, ez azonban nem az önkormányzatoknál, hanem a központi igazgatásnál és háttérintézményeinél jelent költségcsökkentést. Azt egyelőre nem tudni, hogy mely központi igazgatási egységeket, illetve háttérintézményeket érinti a költségcsökkentés, a konkrét javaslatokról ugyanis nem számoltak be.


Veres János újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a költségcsökkentéssel érintett intézményeknél nem terveznek létszámleépítést, de az elkölthető összeg nagyságát megszabják. “Azt pedig, hogy ebből miként gazdálkodnak, a helyi szintű vezetők dönthetik el” – tette hozzá.


Szóba jött az ingatlanadó

Az önkormányzatok pénzügyi helyzete az ingatlanadó átalakítása kapcsán is felmerültek a sajtótájékoztatón. Wekler Ferenc és Szabó Lajos hangsúlyozták, az ingatlanadó módosításáról nem tárgyaltak, és azt nem is támogatják. Korábban felmerült, hogy a kormányzat azért teremtené meg a helyi többletbevétel lehetőségét az érték alapú ingatlanadóztatással, mert nem tud vagy nem akar elegendő központi forrást biztosítani a településeknek.


Messze még az olcsó állam


A költségvetési intézményeknek eddig idén kiadásaik 2,5 százalékától kellett elbúcsúzniuk a forint ingadozási sávjának eltolásakor, ami mintegy 40-45 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentett a büdzsé számára. A jelen pillanatban 140-150 milliárd forintot keresnek az adócsökkentés fedezésére, amit ráadásul egy szűkebb körben, nevezetesen a központi igazgatás és háttérintézményi körében kell előteremteni.


Szabó Lajos a FigyelőNet kérdésére elismerte, hogy bár a szocialisták választási ígéretei között szerepelt az olcsó állam megteremtése, az ügyben eddig semmi nem történt ebben a ciklusban. A mostani kényszerhelyzet azonban akár a kezdete is lehet egyfajta közigazgatási reformnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik