Belföld

A jászladányi apartheid – értelmiségiek felhívásban fordulnak a kormányfőhöz

Felhívásban fordulnak Medgyessy Péter miniszterelnökhöz ismert értelmiségiek, azt kérve, hogy a kabinet minden eszközzel akadályozza meg a jászladányi alapítványi iskola szeptemberi elindítását, jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) elnöke.

Az értelmiségiek a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet és a Roma Polgárjogi Mozgalom kezdeményezését támogatva kérik a kormány beavatkozását – mondta Horváth Aladár.

“Jászladányban évek óta tudatos önkormányzati kirekesztő politika zajlik: az iskolai elkülönítés mellett kirívó szegényellenes intézkedésekkel, építési tilalommal sújtják a szeméthegyek közé szorított cigányokat” – olvasható a közlése szerint többi között Szalai Erzsébet szociológus, Radnóti Sándor esztéta, Kőszeg Ferenc jogvédő, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Jancsó Miklós filmrendező és Lengyel László politológus, közgazdász által aláírt dokumentumban.

“Mindenki számára nyilvánvalónak kell lennie, hogy Jászladányban nem a cigányok és a nem cigányok állnak egymással szemben. Jászladányban egy szélsőséges, kirekesztő helyi politika áll szemben a demokratikus jogállammal, az apartheid a demokráciával” – áll a felhívásban.

A levél megfogalmazása szerint Jászladány az első drámai lépés azon az úton, amelynek a végét egyelőre nem látni, de a magyar állampolgárok nagy részét sújthatja az elkülönítés bármifajta vélt vagy valós különbözőség miatt.

Az aláírók szerint “a hatóságok lehetősége és feladata, hogy megakadályozzák az alapítványi apartheid-iskola működését”. Az értelmiségiek egyúttal szorgalmazzák, hogy a hatóságok “teremtsék meg a feltételeit a higgadt szakmai vitának, a településen élők egyenjogúságának, az integrált és magas szintű oktatásnak”.

A sajtótájékoztatón Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetője arról beszélt, ha szeptemberben elindul az alapítványi iskola, az a romák integrációjára tett kísérletek meghiúsulását, egyúttal hitelvesztését jelenti. Szavai szerint a jászladányi romák most arra várnak, hogy az augusztus 18-án benyújtott kérésüknek megfelelően a megyei közigazgatási hivatal megállapítsa, a jászladányi jegyző jogszerűtlenül adta ki a helyi alapítványi iskola működési engedélyét.

Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszternek a napokban a településen tett látogatása Kállai László szerint “csak negatívan érintette az ügyet, mivel a kormánytag nem kellőképpen felkészülten érkezett oda”. Az eseményen elhangzott az is: augusztus 30-án az ónodi vár tövében tartja zászlóbontó és programalkotó gyűlését az e hónap közepén megalakult Roma Polgárjogi Mozgalom.

Ajánlott videó