Belföld

Megindult a Petrom privatizációja

Románia kedden elindította a nemzeti olajvállalat a Petrom régóta halogatott privatizációját: az előzetes, nem kötelező ajánlatokat szeptember 19-ig várják. A gazdasági minisztérium szeptember 30-ig hirdeti ki, hogy az érdeklődők közül melyek tehetnek kötelező ajánlatot.

A gazdasági minisztérium a bejelentése értelmében a Petrom részvényeinek 33,34 százalékát ajánlják fel megvételre stratégiai befektetőnek, és a vásárló ezt követően tőkeemeléssel jut majd 51 százalékos többségi részesedéshez. A Petrom-privatizálás – amelytől mintegy 1,0 milliárd dolláros bevételt várnak – fontos eleme Románia és a nemzetközi pénzintézetek hitel-megállapodásainak.

A reménybeli stratégiai befektetőnek bizonyítania kell, hogy van tapasztalata olaj- és gázipari cégek működtetésében és éves bevétele az elmúlt három évben – egy cég esetében -meghaladta az 1,0 milliárd dollárt, konzorcium esetében az 1,3 milliárdot, valamint a jelentkezőnek banki referenciával is rendelkeznie kell, hogy kötelező ajánlatot tehessen.

A román kormány augusztus elején három hónappal elhalasztotta, jövő március végére írta elő a Petrom privatizálásának lezárását. A román gazdasági sajtó szerint a kormány aggódik: a Petrom román állami olajtársaság privatizációja iránt nem mutatnak majd igazán érdeklődést a nagy nemzetközi társaságok.

A sajtóban megszólaló szakértők szerint ez a döntés sokkal inkább a nemzetközi olajpiac másodrendű szereplőinek szól, nem az igazán nagy nemzetközi társaságoknak. A szakértők szerint a nagy stratégiai befektetők rendelkeznek megfelelő anyagi eszközökkel ahhoz, hogy azonnal megvegyék a Petrom részvényeinek 51 százalékát, és nem szívesen bajlódnak azokkal a komplikációkkal, amelyek rendszerint a tőkeemelést kísérik.

A külföldi elemzők is azon a véleményen vannak, hogy a Petrom privatizációja iránt elsősorban a térségbeli társaságok érdeklődnek majd. „Az amerikai társaságok szinte alig vannak jelen a térségben, nem lenne meglepő, ha közülük senki nem jelentkezne” – mondta Matthew Vogel, a Barclays Capital befektetési bank igazgatója, aki szerint elsősorban az osztrák OMV, illetve a magyar Mol csoport részéről lesz majd érdeklődés.

Az idei első félévben 1200 milliárd lejes (36,3 millió dolláros) adózás előtti nyereséget ért el a Petrom, 27 százalékkal meghaladva a tavalyi azonos időszak 934 milliárd lejes (28,5 millió dollár) teljesítményét. A cég forgalma az időszakban 33,534 ezer milliárd lej volt (1,01 milliárd dollár), 43 millió dollárral több, mint a tavalyi első félévben.

A Petrom – vezetőinek értékelése szerint – jó pénzügyi eredményeit költségcsökkentő intézkedéseinek és növekvő olajtermék exportjának köszönheti.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik