Belföld

Lemaradt a Mol a Beopetrolról – bírálják Medgyessyt

Lemaradt a magyar olajtársaság a szerb privatizációról. Az ügy miatt a legtekintélyesebb vajdasági magyar politikus Medgyessy Péternek is szemrehányást tett.

A Beopetrol szerbiai olajipari vállalat privatizálásával kapcsolatosan Kasza József szerbiai miniszterelnök-helyettes, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke úgy vélekedik, hogy Magyarországnak és Szerbiának szorosabbra kell fűznie gazdasági kapcsolatait – írja az MTI-Eco. Kasza érdemben nem kívánt reagálni a privatizációs pályázat eredményére, elismerte azonban, hogy a Molnak “drukkolt”. Szerinte a Beopetrol eladásához hasonló privatizációs ügyletek előtt általában sokkal szorosabb együttműködésre van szükség a két ország között.

„Medgyessy Péter miniszterelnök egyetlen szabadkai látogatása, egy tárgyalás kevés a két ország kapcsolatainak rendezéséhez. Régóta mondom, hogy a két ország kapcsolatait rendezni kell, kormányfői, államfői és minisztériumi szintű látogatások révén, szorosabb és gyakoribb tárgyalásokra van szükség. Erre eddig nemigen van példa, s mivel egyik részről sem látom a közeledési szándékot, a jövőre nézve sem vagyok derülátó” – mondta a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

Medgyessy járt Szabadkán

Medgyessy Péter a VMSZ meghívására június elején Szabadkán járt, tárgyalt többek között Zoran Zivkovic szerb miniszterelnökkel is. A magyar kormányfő szabadkai tárgyalásainak egyik legfontosabb témája volt a magyar vállalatok részvétele a szerbiai privatizációban.

A szerb privatizációs ügynökség hétfőn jelentette be, hogy a Lukoil orosz olajipari óriás nyerte meg a Beopetrol olajtermék-forgalmazó szerb vállalat privatizációs tenderét. A Lukoil rálicitált magyarországi versenytársára, a Molra. A Lukoil egyébként nem ismeretlen szereplő a balkáni olajpiacon: az orosz cég Bulgáriában már rendkívül erős pozíciókat épített ki magának. A Lukoil a szerb Beopetrol megszerzésével a Nyugat-Balkán felé kezdett terjeszkedni.

Teret vesztett a Mol-Jukosz páros?

A Lukoil térnyerése legfőbb hazai, moszkvai riválisának, a Jukosznak is feltűnhet. A Jukosz stratégiai partnere ugyanis a Mol – legalábbis Magyarországon –, és a Mol-Jukosz együttműködés egy oroszországi olajmező közös kiaknázásában is realizálódik. Mindennek fényében a Lukoil terjeszkedése az Oroszországban megrendült helyzetű Jukosz számára is intő jel lehet.

Az üggyel kapcsolatban a Mol is közleményt adott ki. A magyar olajtársaság hangsúlyozza, hogy tiszteletben tartja a szerb kormány döntését, amellyel a Lukoilt választotta ki exkluzív tárgyalópartnernek a Beopetrol olajipari társaság 79,53%-ának megvásárlására. A Mol meggyőződése a közlemény szerint, hogy jó és reális ajánlatot tett, és szakértelmével, valamint a régióban immár bizonyított tapasztalatával jelentős fejlődéshez segíthette volna a Beopetrolt a nagy növekedési potenciállal rendelkező szerbiai piacon.

A magyarok mindenképpen jelen szeretnének lenni Szerbiában

Az előnyös készpénzajánlaton túlmenően a Mol a Beopetrol jövőbeni fejlődésére, valamint hosszú távú partnerségre tett javaslatot, egyaránt értéket teremtve a szerb kormány és az olajipar számára. A magyar cég bízik benne, hogy a szerb kormány végső döntésének meghozatalakor figyelembe veszi majd összetett ajánlatának minden elemét.

Mivel a Mol meggyőződése, hogy ez az együttműködés egyaránt fontos lépést jelentene a MOL és a Beopetrol számára, érdeklődésünk töretlen marad a privatizáció folyamata iránt. Abban az esetben, ha a szerb kormány tárgyalásai a Lukoillal nem járnának sikerrel, a MOL bármikor hajlandó a jelenlegi ajánlat alapján további tárgyalásokat folytatni a szerb
kormánnyal. A Mol vezetése fejlődőképesnek és lehetőségekkel telinek tartja a szerbiai olajüzletet, ezért a magyar társaság a jövőben szándékai szerint mindenképpen jelen lesz ezen a piacon. Ugyanakkor a Mol meggyőződése, hogy egy esetleges Mol-Slovnaft-INA-Beopetrol együttműködés egyértelmű regionális piaci előnyöket biztosíthatna a többi versenytárssal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik