Belföld

Tudományos horror – 2003 legértelmetlenebb kísérletei

Kegyetlen és értelmetlen kísérletek áldozatai lehetnek állatok a legnevesebb tudományos intézetekben is. Egy brit állatvédő egyesület minden évben kiosztja az Őrült Tudomány díjakat.

Az Animal Aid brit állatvédő egyesület idén is kiosztotta „a legértelmetlenebb és leggroteszkebb tudományos állatkísérleteknek” járó
Tudományos horror – 2003 legértelmetlenebb kísérletei 1

Mad Science (Őrült Tudomány) díjakat. A legcéltalanabb kísérlet ezúttal az volt, amelyben öt lovat hetven percre kalodába zártak, és hermetikusan zárt maszkon keresztül csökkentett oxigéntartalmú levegőt lélegzetettek velük. Azt tesztelték, hogy milyen választ adnak a lovak az oxigénhiányra.

A kísérlet létjogosultságát igazoló magyarázat nem született, kivéve azt, mely szerint elképzelhető, hogy a vizsgálat hasznos lehet a krónikus tüdőbetegségekben szenvedők számára. A kísérletvezetők elismerték, hogy az oxigénhiányra adott válaszok fajonként jelentősen különbözhetnek, és az eredmények nem igazán meggyőzőek. Ebből azonban a kutatócsoport azt a következtetést vonta le, hogy érdemes folytatni a hasonló kísérleteket – még több lóval és még hosszabb oxigénhiányos tesztidővel.

 Akik kiérdemelték a díjat…

A győztesek listáján számos neves egyetem különböző tanszéke, gyógyszergyártók és állatorvosi intézetek találhatók. Sikerült felkerülnie a University of Londonnak, a Kansas State Universitynek (USA), a University of Sydneynek (Ausztrália), a Cambridge Universitynek (Nagy-Britannia), az Animal Health Trustnak (Nagy-Britannia), az Intervet UK Ltd-nek (Nagy-Britannia), a Royal Veterinary College-nak (Nagy-Britannia), a Royal Veterinary University of Denmarknak (Dánia) és az Edinburgh Universitynek (Nagy-Britannia).

A pónik gyakran válnak áldozattá

Egy másik kísérletben telivérek embrióit ültették pónilóvakba, amelyek túl kicsik voltak a fejlödő csikók kihordására. A kiscsikók komoly testi fogyatékosságokkal, deformálódott vagy törött végtagokkal születtek. A kutatásvezetők nyilatkozata szerint a kísérlet közelebb visz az emberi betegségek megértéséhez.

Egy vakcina-kísérletben 17, kilenc hónapos vemhes walesi hegyi pónit fertőztek meg szándékosan a lovakra jellemző herpeszvírussal (a vemhesség ideje 11 hónap). Előrelátható módon hat előzetesen nem beoltott és két beoltott kanca elvetélt. Az abortusz a ló életében bizonyíthatóan hosszan tartó traumát idéz elő.

Egy másik kísérletben hét kancát megtermékenyítettek, majd lelőtték őket, a reprodukcióért felelős szerveiket pedig vizsgálat céljára eltávolították. Az állatok leölését hivatalosan azzal magyarázták, hogy a kancákat az intézet éves rendes állatállomány-ritkításán mindenképpen vágóhídra küldték volna.

Szikével leszúrt kopó

Az Őrült Tudomány díj elnyerői diplomát kapnak, az Animal Aid jellegzetes logójával, amely egy szikével leszúrt kopót ábrázol. A szervezetet egyébként 1977-ben alapították, kampányaikban az állatokkal szembeni erőszak ellen küzdenek. 

Kísérletek – nem érzékeny lelkivilágúaknak

Hasonló durva kísérletet végzett a brit Animal Helath Trust állatorvostani intézete: 12 fiatal telivért 19 héten keresztül intenzíven terheltek, majd leölték őket, lábukat lefürészelték, és azt vizsgálták, hogy a terhelés milyen porcsérüléseket idézett elő az állatoknál. Az Animal Aid úgy véli, hogy a kutatók elhunyt versenylovakat is tanulmányozhattak volna, felesleges volt a vizsgálathoz fiatal lovakat leölni.

Az állatvédő szervezet tudomása szerint az Edinburgh-i Egyetem kutatói 13 lovat olyan légmaszkba zártak, amelyen keresztül dohos szénából származó baktériumot lélegeztettek be velük. Ezután légcsövükbe csöveket dugtak le érzéstelenítés nélkül, hogy tüdőváladékot nyerjenek, és azt vizsgálják, hogy a dohos széna káros-e a légzőszervi betegségekre érzékeny lovak számára. Nem meglepő módon azt találták, hogy káros. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik