Belföld

A PM és az MNB inflációs prognózisa

A Pénzügyminisztérium (PM) jövő évi 5 százalékos inflációs prognózisa 255 forintos euró árfolyammal számol és azzal, hogy az áfa változások csak kismértékben növelik az árakat.

“A Pénzügyminisztérium túlzottnak tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB jövő évi 6,5 százalékos éves átlagos inflációs prognózisát, a szaktárca számításai szerint a fogyasztói áremelkedés 5 százalék lesz” – mondta Kovács Álmos a tárca helyettes államtitkára.

“A jelzett 1,5 százalékpontos különbség fele a becsült euró forintárfolyam különbségéből fakad” – magyarázta a helyettes államtitkár.

“Az MNB mindig a jelentést megelőző hónap középárfolyamát veszi alapul, a júliusi euró árfolyam 264 forint volt. A PM szerint 2004-ben 255 forintos átlagos euró/forint árfolyam várható” – – mondta pénteki tájékoztatón Kovács Álmos,

Természetesen az MNB sem zárja ki, hogy jövőre az euró beáll abba a 250-260 forintos sávba, amelyet a kormánnyal együtt optimálisnak tart, s akkor az infláció nyilvánvalóan a PM prognózishoz fog közelíteni – jelezte a pénzügyi szakember.

“Ugyanakkor a gyengüló árfolyam sem jelenti automatikusan az infláció felpörgését. Megfontolandó lehet számunkra Lengyelország példája, ahol a zloty árfolyama 2001 és 2003 közepe között több mint 30 százalékkal értékelődött le az euróhoz képest, az infláció mégis jelentősen, 5 százalékról 1 százalékra esett ugyanebben az időszakban, mert a kereslet szűkült” – mondta Kovács Álmos.

Az MNB és a PM közötti inflációs prognózis azért is különbözik, mert a minisztérium számításai szerint a tervezett áfa változások csak kismértékben növelik az árakat – vélekedett a helyettes államtitkár.

A jegybank az áfa változások nyomán 1 százalékponttal megemelte az inflációs várakozását, s úgy vélte, hogy nemzetközi tapasztalat alapján további 0,4 százalékpontos emelkedés várható.

A lakossági fogyasztás korábbinál jóval lassúbb növekedése és az erősödő verseny gátat fog szabni az áremelkedéseknek – magyarázta Kovács Álmos. Szerint közgazdaságilag nehezen magyarázható, hogy miközben az MNB gyakorlatilag változatlan lakossági fogyasztás növekedéssel számol szemben a PM 1,5-2 százalékos többletfogyasztásával, addig inflációs prognózisa meghaladja a pénzügyi tárcáét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik