Belföld

MSZP elnökségi ülés – táguló repedések

A jelentősebb kommunikációs és kisebb politikai hibákat elismerő nyilatkozatok sem oszlatják azt a vélekedést, hogy belső ellentétek osztják meg a nagyobbik kormányzó párt vezetését.

A kormány vagy a kormány egyes szereplői és a koalíciós pártok kommunikációja között néha bizony ellentmondás is volt – ismerte el az MSZP csütörtöki elnökségi ülésén megfogalmazódott kritikák kapcsán Medgyessy Péter miniszterelnök, aki azt is hozzátette ehhez, hogy az igazi hibák nem kommunikációs, hanem politikai hibák.


 Keller háttéralkut gyanít

Keller László közpénzügyi államtitkár nem tart kizártnak bizonyos háttéralkukat az előző kormány gyanús gazdálkodásának kivizsgálására indított nyomozások kapcsán – ez derül ki abból az interjúból, amit a szocialista politikus a 168 Óra című hetilapnak adott. Keller szerint az MSZP-frakció hosszú ideig azért nem interpellálta Polt Pétert, mert egyrészt a koalíció nem akarta az ügyészség tekintélyét megingatni, másrészt „adott esetben alkuk köttettek”. Keller konkrétumokra nem kívánt kitérni.

Kovács: a személyi felelősség nem merült fel


Az elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón Kovács László pártelnök is azt is hangsúlyozta: a kormány kommunikációjával kapcsolatosan a személyi felelősség kérdése nem merült fel. Mint mondta, inkább a struktúrát kell újraépíteni. Az MSZP-s politikus saját véleményét ismertetve kifejtette, a kormányoldal kommunikációja sokszereplős dolog.


A közvéleményt leginkább érdeklő adócsökkentésről a pártelnök elmondta: a kormány döntését megelőzően – a jövő hét folyamán – a miniszterelnök és a két koalíciós párt elnöke tárgyal a kérdésről, majd közös munkacsoportot állítanak fel. Arról is szólt, hogy az MSZP elnöksége a jövő évi költségvetés prioritásaként a nehéz helyzetben lévők és az elfogadható színvonalon élők támogatását, valamint az ország építését fogalmazta meg.


A tervekről szólva a politikus úgy fogalmazott: a kormány 2004 végéig 100 kilométer új autópályát kíván átadni, megkezdi a 4-es metró építését, valamint a Vásárhelyi-terv megvalósítását. A K&H-üggyel kapcsolatosan ugyanakkor csak annyit mondott: a rendőrség feladata, hogy kiderítse, kik sikkasztottak, s kik mostak pénzt.


 Jánosi újra támad

Jánosi György választmányi elnök tegnap magára maradt az MSZP elnökségi ülésén, ahol Medgyessy Péter kormányfő leszögezte: a Gyurcsány Ferenc sportminiszter cégeihez kötődő ingatlanügyek jogszerűek. (Jánosi a napokban egy nyilatkozatban „gyanús ügyekről” beszélt). A kormányfő távozása után Jánosi újra szóba hozta a vizsgálatok szükségességét. Lendvai Ildikó frakcióvezető élesen kritizálta Jánosit, majd Kovács László pártelnök is úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány-ügy nincs, mert a sporttárca vezetőjének őszödi ingatlanszerzése nincs összefüggésben miniszteri tevékenységével, sőt az üzleti morállal sem ellentétes.  

A sportminiszter a célkeresztben


A sportminisztert ért kritikákról szólva Kovács László közölte, hogy amit Gyurcsány Ferenc üzletemberként tett, az az üzleti morált érinti, és miniszteri feladataival nincs összefüggésben. Ehhez annyit tett még hozzá, hogy az elnökség ülésén felmerült: amennyiben Gyurcsány Ferencnek van mondanivalója, akkor azt akár az elnökség, a frakcióelnökség és a választmányi vezetés, vagy akár a frakció is kész meghallgatni. Hozzátette, hogy a sportminiszterrel kapcsolatos elnökségi állásponttal a testület ülésén jelen lévő, a sportminiszter ingatlanszerzéseit korábban firtató Jánosi György választmány elnök is egyetértett.


 Botrány a spanyolfal mögött

Az MSZP elnöksége nem nyilvánított véleményt a jövő évi adócsökkentésről, ami azt bizonyítja: a párt vezető testülete nem támogatja az emberek adóterheinek csökkentését – nyilatkozta a Fidesz országgyűlési frakciója. Arra is kitértek, hogy a sportminiszter vállalkozói munkásságát spanyolfalként felhasználva, a szocialisták elnöksége a szőnyeg alá söpörte Gyurcsány Ferenc egyre botrányosabbá dagadó ingatlanszerzési ügyeit. 

Ellenzéki bírálatok


A kettős állampolgársággal kapcsolatos kormányálláspont miatt megfogalmazódott ellenzéki kritikák is szóba kerültek az elnökségi ülésen. A pártelnök megjegyezte: az előző négy évben semmi sem történt e téren, ugyanakkor a kettős állampolgárság olyan létező intézmény, amely a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, egyéni elbírálás alapján adható. Mint mondta, dolgoznak azon, hogy Szerbia és Montenegró, illetve Ukrajna lekerüljön a vízumkötelezett országok listájáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik