Belföld

A román kormány folytatja a cementipar vizsgálatát

„Ellenőrizni fogjuk, hogy a beruházások ’otthonról hozott pénzből", vagy az árak növeléséből származó pénzből történtek" - jelentette ki Adrian Năstase román kormányfő az Adevarul című bukaresti lap tudósítása szerint. A privatizáció utáni ellenőrzést más területekre is kiterjesztik, például a kohászatra és a faiparra is.

A kormány további elemzéseket végez majd a cementiparban az ágazat privatizációja után kialakult helyzetről, mely jelenleg három nagy külföldi csoport, a franciaországi Lafarge, a svájci Holcim Suport és a németországi Heidelberger Cement kezében van.

„Bátorítani akarjuk a külföldi befektetéseket Romániában, de olyan privatizációk révén, melyek a hatékonyság növekedéséhez és az árak csökkenéséhez vezetnek” – jelentette ki Adrian Năstase kormányfő. Megjegyezte, hogy miután elemezni fogják az árak alakulását, mely azt mutatja, hogy míg a hazai piacon a cement tonnáját 80 dollárért adják (a legmagasabb ár Közép- és Délkelet-Európában), a kivitelre szánt cement tonnáját viszont csak 24 dollárért, elemezni fogják az új tulajdonosok által végrehajtott beruházásokat is.

„Ellenőrizni fogjuk, hogy a beruházások ’otthonról hozott pénzből’ (ahogy az a privatizációs szerződésben szerepel), vagy abból a pénzből történtek, mely kizárólag a cement és más termékek árának emeléséből származnak”, mondta Adrian Năstase. A kormányfő ezen alkalommal bejelentette, hogy hasonló ellenőrzésekre kerül majd sor más ágazatokban is, mint például a kohászatban és a faiparban.

Többek között azt is ellenőrzik, az új tulajdonosok milyen mértékben tesznek eleget adózási és a román állammal szembeni más pénzügyi kötelezettségeiknek. „Nagyon világosan jelezni akarjuk, hogy a gazdaság ezen övezetei nem váltak amolyan, a romániai intézmények ellenőrzése alól kiszabadult szigetekké és elemezni akarjuk bizonyos kartelek megjelenésének kockázatát, melyek egy adott szintű árakat kényszeríthetnének ki” – mondta Adrian Năstase.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik