Belföld

Péntek délutántól sztrájkolnak az osztrák pilóták

Pénteken, egy héten belül már a második alkalommal lépnek sztrájkba az osztrák légitársaság pilótái. Szakszervezetük bejelentése szerint a több órán át tartó munkabeszüntetést amiatt indítják, mert nem született megállapodás a követelésükben szereplő, egységes munkaszerződések kialakításától.

A péntek délután 4 órakor kezdődő munkabeszüntetés a charter-járatokat nem érinti, a menetrend szerinti járatokat, mintegy 20 Austrian Airlines-járatot viszont igen. A hírek szerint az osztrák légitársaság Star Alliance-on belüli szövetségesei, a United Airlines és a Lufthansa igyekeznek bérelt gépekkel és személyzettel teljesíteni a menetrendet.

A múlt heti, két órás sztrájk 13 járat késését okozta, törölni azonban egyet sem kellett, mert a Lauda Air és a Tyrolean Airways pilótái helyettesítették az anyacég pilótáit. Ez utóbbi két vállalat az osztrák légitársaság leányvállalata. Az Austrian Airlines azért ellenzi a szakszervezet egységes munkaszerződésre vonatkozó követelését, mert attól tart, hogy az a változtatás a két kisebb légitársaságnál is béremeléseket vonna maga után. Nincs egyetértés abban sem, hogy az olcsóbbodó jegyárak miatti kényszerű költségcsökkentéseket miként hajtsák végre az osztrák légitársaságnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!