Belföld

Sztrájkkészültséget hirdetne az Orvosi Kamara

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tárgyalásokat kezd az egészségügyi szakszervezetekkel, hogy amennyiben a kormány az őszi parlamenti ülésszak kezdetéig nem vonja vissza az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényjavaslatát, kezdeményezzenek sztrájkkészültséget - jelentette be a MOK elnöke hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Éger István a kamara szombati küldöttgyűlésén erről hozott határozatot ismertetve rámutatott: sztrájkot Magyarországon csak szakszervezetek hirdethetnek.

Hozzátette: a kormány által beterjesztett jogállási törvény a nővérek és más szakdolgozók számára sem fogalmaz meg kellő jogokat, a MOK így reméli, hogy az érdekérvényesítésben és a további tárgyalások során az ágazat minden szereplője támogatja az orvosokat.

Gyenes Géza, a szervezet főtitkára hangsúlyozta: az orvosok természetesen sztrájk idején is megadják a betegek számára azokat a szolgáltatásokat, amelyek az életveszély, vagy az egészségkárosodás elkerülését célozzák.

“A halasztható beavatkozások egy esetleges sztrájk idején azonban elmaradhatnak” – tette hozzá. A MOK elnöke kitért arra: legvégső esetben akkor is ehhez az eszközhöz nyúlnak, ha a kormány visszavonja ugyan a már beterjesztett javaslatát, de azon érdemi változtatásokra nem hajlandó.

Hozzáfűzte: követeléseik között szerepel, hogy szülessen törvényi garancia arról, díjtételeik belátható időn belül elérik az uniós szintet. Az elnök szerint ugyanis az egészségügy terén van a legnagyobb különbség az uniós és a magyar bérek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik