Belföld

Dolgozói 10 százalékát bocsátja el a Cesky Telecom

Tíz százalékkal kívánja csökkenteni alkalmazottai számát a jövő évben a legnagyobb cseh vezetékes telefonszolgáltató, a Cesky Telecom - írta legújabb kiadásában az Euro című prágai gazdasági hetilap.

A Cesky Telecom új vezérigazgatója, Gabriel Bednár a jövő évben 1300-2000 közötti számban akarja csökkenteni a munkahelyeket, és karcsúsítani szeretné a cég igazgatását is – írta az Euro, általa megbízhatónak nevezett forrásokra hivatkozva. A cég vezetése hivatalosan ugyan nem erősítette meg a számokat, de azt elismerte, hogy léteznek tervek leépítésekre.

A Cesky Telecomnak jelenleg 12 700 alkalmazottja van. Idén a létszámot 929-cel csökkentették, tavaly 1500 embert menesztettek. A cég átalakítása, 1998 óta 9000-rel csökkent a Cesky Telecom alkalmazottainak létszáma.

A folyamatos létszámcsökkenés alapvető oka a lap szerint a korszerűsítés, az új technológiák bevezetése, valamint a vezetékes telefon szerepének csökkenése a cseh távközlési piacon, és ezzel együtt a bevételek csökkenése is. Tavaly a vezetékes telefonállamosok száma 4 százalékkal csökkent, a nyilvános telefonokat 5 százalékkal ritkították. A lakásokban jelenleg 12 százalékkal van kevesebb vezetékes telefon, mint egy évvel ezelőtt.

A Cesky Telecom ezért szeretné százszázalékos tulajdonába venni a legnagyobb mobiltelefon szolgáltatót, az Eurotelt, amelyben jelenleg 51 százaléka van. Az állami kézben lévő Cesky Telecom korábban megállapodást kötött üzleti partnereivel, az amerikai AT and T-Wireless-szel és a Verison Communications céggel, hogy az Eurotel 49 százalékát átveszi tőlük 1,05 milliárd dollárért. Az ügyletet a cseh versenyhivatal augusztus elején előzetesen jóváhagyta.

A Cesky Telecom 4 millió vezetékes vonalat üzemeltet Csehországban, az Eurotelnek 3,9 millió előfizetője van. A Cesky Telecom az Eurotel teljes megszerzésével egy kézbe foghatná össze a vezetékes és a mobil szolgáltatásokat. Riválisai már régóta nehezményezik a piac lassú és két évre el is halasztott liberalizálását. A piac résztvevői csak nemrégiben kaptak engedélyt arra, hogy hozzájuthassanak a Cesky vonalaihoz. Jelenleg a csehországi vezetékes telefonhálózat 98 százaléka van a Cesky Telecom kezében. A cég szeptember közepén hozza nyilvánosságra azokat a feltételeket, amelyek alapján bérbe kívánja adni vonalait.

Ha a Cesky Telecom és az érdeklődő cégek nem tudnának megegyezni, akkor a kérdésben a cseh távközlési hivatalnak van joga dönteni. A Cesky Telecomon kívül harminc más cég nyújt telefonos szolgáltatást Csehországban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik