Belföld

Az áramkimaradás ára – még nem világos

Amint visszatért az áram, előkerült a papír és a ceruza - számolgatják a malőr gazdasági hatásait. Bár a költségek jelentősek, a makrogazdasági folyamatokat valószínűleg nem befolyásolják.

Szinte teljes mértékben normalizálódott a helyzet vasárnapra az Egyesült Államokban az ország történetének eddigi legsúlyosabb áramkimaradása után, így megkezdődhettek a számolgatások arról, mennyibe fog mindez kerülni és hogyan érinti a padlóról épp feltápászkodni készülő amerikai gazdaságot.

Napi 25-30 milliárd dollár

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb áramkimaradása az amerikai gazdaságnak mindennap kétszámjegyű milliárdos veszteséget okozhat a szakértők becslése szerint. A termelésben és a kereskedelemben a kiesés a legrosszabb esetben napi 25-30 milliárd dollár lehet – mondta David Rosenburg, a Merril Lynch befektetési ház vezető közgazdásza.

Amikor az ország egy része valósággal “le van kapcsolva”,ez a hazai össztermék (GDP) 1 százalékába kerül. A gazdaság növekedése a harmadik negyedévben ezért esetleg nem lesz több 3 százaléknál – mondta az elemző. Az áramkimaradás számos területet érint, így az ipari termelést és a kereskedelmet. Mindenekelőtt az autógyártást sújtja, Detroit térségében pénteken számos futószalag leállt. Érezhetőek lesznek az elmaradt munkaórák, a Ford 44 üzeme közül 23 nem működött csütörtökön, a Chrysler 13 észak-amerikai összeszerelő részlege közül pedig 9-et érintett az áramkimaradás. A gazdasági hatás azonban elhanyagolható, hiszen a cégek adott esetben túlmunkával pótolhatják a kiesést.

Komoly gondot jelentett az is, hogy sok vállalat és szolgáltató cég dolgozói el sem jutottak munkahelyükre, az Internet-hozzáférés megszakadt, zavarok voltak az ügyfelek és a kereskedők közötti kapcsolatban. A metrók nem jártak, számos repülőgép a földön maradt.

 Áramszünet Zadarban is

Egy nappal az amerikai és a kanadai katasztrofális áramszünet után Dalmácia kapuja, Zára (Zadar) is áramellátás nélkül maradt – írta vasárnapi számában a Vecernji list című zágrábi újság. A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint 18 órán át áram nélkül voltak Zára nyugati részének nyaralóvendégekkel teli előkelő városnegyedei. Több tízezer turista kényszerült romantikus gyertyafényre a nyári kánikulában. Az üresen maradt éttermek tulajdonosai kezüket tördelték péntek estétől szombat délutánig – írta a horvát újság, amelynek a vasárnapi szám lapzártáig nem sikerült megtudnia, mi volt a rendszer-kiesés oka.

Helyreállt a rend

Mostanra azonban többé-kevésbé normalizálódott a helyzet. Az áramszolgáltatás helyreállt mind a hét érintett északkeleti, illetve középnyugati államban és értesülések szerint azokon az Ottawát és Torontót körülölelő kanadai területeken is, amelyeket a csütörtök délután kezdődött áramkimaradás a leginkább sújtott. New York Manhattan központja ismét fényárban úszik, zavartalanul közlekedik a metró, mindenütt teljes kapacitással működnek a repülőterek, közlekednek a vonatok, zavartalan a kiszolgálás a benzinkutaknál, sorra helyezik üzembe a leállt erőműveket, köztük néhány atomerőművet is, néhány érintett városban ismét hiánytalan az áramhoz kötött vízszolgáltatás.

A hét végére az Egyesült Államok azért is fellélegezhetett, mert végérvényessé vált, hogy nem terrorcselekmény történt. Bebizonyosodott az is, hogy az érintett körzetek lakossága bámulatra méltó fegyelemmel viselte el a történteket, a hatóságokkal való együttműködés és egymás segítése szinte páratlan volt. Valóságos csoda, hogy a föld alatt rekedt több száz metrószerelvényből és a felhőkarcolókban hirtelen leállt liftekből úgy mentették ki emberek tízezreit, hogy jóformán senki egyetlen karcolást sem szenvedett. Az áramkimaradás az Egyesült Államokban egyetlen halottat követelt, egy férfi szívroham következtében vesztette életét, s Kanadában hasonló okok miatt két haláleset történt.

Okok után kutatva

A helyzet normalizálódása után azonban hátra van az okok feltárása, illetve ennek kapcsán olyan kulcsfontosságú kérdések megválaszolása, hogy mindez miért történhetett, és mi a teendő annak érdekében, hogy többet ne fordulhasson elő. Ami az okokat illeti, a hatóságok vasárnapra közelebb jutottak a magyarázathoz. Szinte biztos, hogy a hiba az Erie tavat körülölelő, az Egyesült Államokban és Kanadában mintegy 6o millió embert árammal ellátó hálózatban az amerikai Ohio államban, mégpedig Cleveland körzetében történt, ahol három távvezetékszakasz hibásodott meg.

Az illetékes hatóságok azonban továbbra sem tudnak magyarázatot adni arra, hogy miért nem működött a riasztórendszer, s hogyan fordulhatott elő, hogy a szóban forgó három vezeték meghibásodása az egész rendszer csődjéhez vezethetett. Egy közös amerikai-kanadai kormánybizottság irányítja a szakértői kutatásokat, az amerikai kongresszus külön vizsgálatot kíván folytatni. Bush elnök pedig felszólította a törvényhozókat az elavult, többnyire az ötvenes évek technológiájára támaszkodó áramellátó hálózat korszerűsítését célzó intézkedések mielőbbi meghozatalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik