Belföld

Elvi megállapodás az EU és az USA között

Az Európai Bizottság illetékesei szerdán megerősítették, hogy az EU és az Egyesült Államok a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) genfi székhelyén folytatott tárgyalásokon elvi megállapodásra jutott az agrárkereskedelem rendjének módosítását érintő javaslatokról.

A brüsszeli szóvivők külön kiemelték, hogy egyelőre valóban csak elvi keretről van szó, amelyet még ki kell tölteni a megfelelő konkrétumokkal. Emellett a szövegtervezetet először el kell juttatni az EU-tagországok illetékeseinek, valamint a többi WTO-tag küldöttségvezetőinek, hogy ok is megtehessék észrevételeiket. A szó szigorú értelmében vett egyezségről tehát még nem lehet beszélni – mondták.

 Részletek a megállapodásból

Az Európai Unió egyik illetékese közölte, hogy az EU és az USA között létrejött kompromisszum esetleg nem elégíti majd ki annak az úgynevezett Cairn-i csoportnak, vagyis a 18 mezőgazdasági exportőrőkből álló országcsoportnak az igényeit, amelyek átfogó reformokat sürgettek. A megállapodás a cancuni WTO-értekezlet számára megfelelő lesz, de várhatóan feldühíti a Cairni-i csoport tagjait – fogalmazott. Csak annyit tudni a konkrétumokról, hogy a vámokat illetően ötvözik az általános, mérsékelt százalékos vám-mérséklést, amit a korábbi tárgyalások eredményeképpen is alkalmaztak, az agresszívebb módszerrel, esetenként a vámok teljes leépítésével. Ugyanilyen vegyes megoldást alkalmaznak az exportszubvenciókat illetően is, egyes a dohai kereskedelmi tárgyalási fordulón magukat elkötelező országok meg is szüntethetik az export-szubvenciókat, exporthiteleket. Franciaország állt azon EU-tagországok élén, amelyek az exportszubvenciók teljes megszüntetését ellenezték, de e javaslattal az USA sem szimpatizált, mivel az exportra nyújtott hitelekkel egyben az importőrök vásárlásait is segíti.

A WTO genfi székhelyén a világszervezet tagországai ezen a héten újították fel a szeptemberben Cancúnban rendezendő miniszteri értekezlet előkészítésére hivatott tárgyalásokat. Brüsszelben bizottsági illetékesek már a hónap elején utaltak arra, hogy ez alkalommal az EU és az Egyesült Államok megkísérel közös álláspontot felvázolni az agrárkereskedelem rendjének átalakításáról. E próbálkozás sikere nagymértékben befolyásolhatja a cancúni értekezlet kimenetelét.

A keretmegállapodás előterjesztését maga a WTO kérte az EU-tól és az Egyesült Államoktól, amelyek a nemrég Montreálban tartott WTO-minicsúcson megígérték, hogy igyekeznek közös álláspontra jutni a mezőgazdasági exporttámogatások csökkentéséről és piacaik nyitottabbá tételéről.

Mindez a világkereskedelem liberalizálásáról a WTO égisze alatt folytatott többoldalú tárgyalások dohai fordulójának kereteibe illeszkedik. EU-amerikai közös álláspontra pedig alapvetően a fejlődő országok igényei miatt van szükség. A bizottság egyik szakértője szerint ugyanis ok mindeddig a tárgyalások egyetlen fontosabb területén sem voltak hajlandók elmozdulni, arra hivatkozva, hogy ezt csak akkor tehetik meg, ha már ismerik az EU és az Egyesült Államok álláspontját az olyan kulcskérdésekben, mint a mezőgazdasági kereskedelem liberalizálása és az ipari termékek vámtarifáinak csökkentése.

Némileg paradox helyzet állt tehát elő, és ez az egyik fő oka annak, hogy a most létrejött EU-amerikai elvi megállapodásból egyelőre hiányoznak a részletek. Gyakorlatilag nem is annyira megállapodásról van szó, mint inkább a tárgyalások megkönnyítésére szolgáló elvi keretről, amelyhez még meg kell nyerni a többi WTO-tagország egyetértését is – magyarázta a szakértő.

Ajánlott videó