Belföld

Az ötven leggazdagabb kelet-európai közül harmincegy orosz

A lengyel Wprost nevű lap összeállította Kelet-Közép-Európa leggazdagabb embereinek listáját. Az ötven legvagyonosabb regionális vállalkozó összes vagyona egyébként 73,1 milliárd dollárt tesz ki, s közülük 31-en oroszok. A legvagyonosabb magyar a Wprost szerint Várszegi Gábor, ám ő 280 millió dolláros vagyonával be sem került a leghatalmasabbak közé...

Bár egy bolgár újság azt állította tavaly, hogy Kelet-Közép-Európa két leggazdagabb embere Bulgáriában lakik, a lengyel Wprost című lap szerint ez nem felel meg a valóságnak. A lengyeleknek az egyik bolgárt illetően biztosan igazuk van, időközben ugyanis a legvagyonosabb balkáni üzletembert, az 1,36 milliárd dollárral rendelkező Ilija Pavlovot meggyilkolták Szófiában, özvegye pedig éppen most hozott létre jótékonysági alapítványt az elhunyt pénzéből. Pavlov egyébként a Wprost közlése szerint a nyolcadik helyen lenne a listán – ha életben maradt volna. A lengyel lap szerint Bulgáriában körülbelül olyan állapotok uralkodnak most az üzleti életben, mint Chicagóban a harmincas években….


A leggazdagabb élő bolgár


A leggazdagabb bolgár a Wprost szerint az egész térséget tekintve 47. helyen álló Vaszil Bojkov, aki 500 millió dolláros vagyonát a szerencsejáték-üzletágban kereste.

A kelet-közép-európai listák sajátossága egyébként is az, hogy igen bizonytalan eredetű vagyonokról van szó, amelyek felhalmozói nem mindig természetes halállal hunynak el. A másik probléma pedig szintén a vagyonok egy részének természetéből fakad: most is nagyon sok vizsgálat folyik a tulajdonosaik ellen, különösen politikai vagy „kriminalisztikai” okokból.


A leggazdagabb szerb nem is Kelet-Európában él


További bizonytalanság, mint az később kiderül, hogy a leggazdagabb szerb, Milan Jankovic például azért nem szerepel a listán, mert ő Monte Carlóban él. Pedig neki húszmilliárd dolláros a vagyona, amivel nemcsak Szerbia, hanem a térség legvagyonosabb embere lehetne…

A lengyel újság legújabb listája is igazolja a fenti téziseket. A leggazdagabb oroszok, a leggazdagabb boszniai (szerb) és a legvagyonosabb szlovák vállalkozók vagy börtönben vannak, vagy éppen vizsgálatokkal néznek szembe, a leggazdagabb bolgárról pedig már ejtettünk szót.


Hodorkovszkij, Abramovics, Fridman – a lista első három helyén


A Wprost mégis vállalkozott arra, hogy összeállítsa a Kelet-Közép-Európa leggazdagabbjait tartalmazó 50-es toplistát, és eszerint a félszáz „krőzus” közül harmincegy orosz. A lista élén Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari vállalat elnöke áll, akinek a vagyonát 8,3 milliárd dollárra becsülik, megelőzve két honfi- és “szaktársát”: a szintén olajban “utazó” Roman Abramovicsot (7,5 milliárd dollárt) és Mihail Fridmant, aki 6,7 milliárd dolláros vagyonával a kőolajon kívül még banki és távközlési ügyletekben is érdekelt – írja az MTI.

Csakhogy Hodorkovszkij vállalata ellen éppen most vizsgálódik az orosz államügyészség, Abramovics kapcsán pedig Nagy-Britanniában kutakodik a tőzsdefelügyelet, s állítólag Oroszországban is hamarosan vizsgálat várható legnagyobb érdekeltsége, a Szibnyeft olajcég ellen. (A Szibnyeft egyébként éppen a Jukosszal tervez fúziót.)


Negyedik a lengyel Kulczyk


A térség negyedik leggazdagabb embere a lengyel Jan Kulczyk, aki a France Télécommal közösen a legnagyobb lengyel távközlési vállalat, a TPSA 47,5 százalékának birtokosa.

Az ötven leggazdagabb kelet-európai listáján négy lengyel és két cseh vállalkozó található. A leggazdagabb cseh, Petr Kellner pénzmágnás, aki 550 millió dollárral a 43. helyre került.

A leggazdagabb ukrán, a hivatalosan csak a donyecki Sahtar futballklub (amelyet a labdarúgásban jártasak régebben Sahtyor Donyeck-ként ismertek) tulajdonosaként szereplő Rinat Ahmetov becsült vagyona 1,9 milliárd dollár. A Wprost szerint Ahmetov éppen most ismerte el, hogy ő ellenőrzi a System Capital Management cég 90 százalékát, amely Ukrajna legnagyobb tőkebefektetője.


Van még gazdag szerb, több helyen is…


A listán – amelyet a Wprost alapján az AFP francia hírügynökség ismertetett – szerepel még Szerbia és Montenegró leggazdagabb embere, a gyógyszergyártásban érdekelt Milan Panic, aki 1,2 milliárd dollárjával a tizenhatodik az összesítésben. Panic szerbiai és kaliforniai cége, az ICN Magyarországon is rendelkezik leányvállalattal, a tiszavasvári Alkaloida cég privatizációja révén. A leggazdagabb szerb (Európában legalábbis) egyébként Milan Janković, aki a Filip Zepter konszern tulajdonosa. Az ő vagyona mintegy 20 milliárd dollár, ám mivel Monte Carlóban él, nem került fel a listára, annak ellenére sem, hogy több pénze van a listavezető Hodorkovszkijnál is…

A leggazdagabb román Iosif Constantin Dragan, aki gáz és ingatlanügyletek révén szerezte vagyonát, és 900 millió dolláros tőkével a lista 21. helyére került.


Akik nem fértek be, mégis országuk leggazdagabbjai

Nem fért bele a Wprost listájába a leggazdagabb bosznia-hercegovinai férfi sem: Momcsilo Mandić-csal nem csupán az volt ugyanis a probléma, hogy mintegy 150 millió dolláros vagyona nem elég nagy a legjobb ötvenbe való bekerüléshez, hanem, hogy valószínűleg ő finanszírozta a népirtással gyanúsított Ratko Mladic szerb szabadcsapatait a bosnyák polgárháború idején… Mandicot egyébként a szerb miniszterelnök, Zoran Djindjic meggyilkolása után letartóztatták, s máig nem nyerte vissza szabadságát.

A leggazdagabb szlovák, üzletember szintén összeütközésbe került a törvénnyel: Jozef Majski ugyan még annyi pénzt sem gyűjtött, hogy felkerüljön a toplistára, de a 200 millió dollárra becsült vagyonát minden bizonnyal piramisjátékból szerezte, és ezért le is tartóztatták korábban.

A legvagyonosabb magyar Várszegi Gábor, a Fotex tulajdonosa, aki 280 millió dollárjával be sem került a legjobb ötven közé. Nem szerepel a listán a horvát „tejkirály” sem, a Lura konszern tulajdonosa, Luka Rajic ugyanis mindössze 220 millió dollárt halmozott fel az elmúlt évek során.

Az ötven leggazdagabb regionális vállalkozó összes vagyona egyébként 73,1 milliárd dollárt tesz ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik